Reklama

czwartek, 15 stycznia 2015

Tatar ogórkowy z wędzonym łososiem

Smaczna, lekka, przekąskowa sałatka. Ze względu na sposób krojenia i wygląd skojarzyła mi się z tatarem ;) Koniecznie z kawałkiem chleba graham lub innego razowego. Zdrowie na talerzu.


 

 Składniki:

- 1 świeży ogórek,

- 100 g wędzonego łososia,

- 1/2 różowego grejpfruta,

- parę liści sałaty lodowej ( około ćwiartki główki),

- około 2 -3 łyżek posiekanego koperku.

Sos :

- 2 łyżki oleju,

- sok z połowy cytryny,

- 1/2 łyżeczki miodu,

- sól,

- pieprz cytrynowy ( można dać mieszankę pieprzu, skórki z cytryny, czosnku).

Wykonanie:

Ogórka obrać i razem z łososiem pokroić w mniejszą kostkę. Sałatę pokroić w cienkie paski i ułożyć na dnie naczynia w którym będziemy podawać tatar. W misce wymieszać ogórka, łososia i koperek. Dodać przygotowany sos i delikatnie wymieszać. Grejpfruta sparzyć wrzątkiem ( jeśli chcemy wykorzystać skórkę do podania ), obrać z błonek i pokroić na mniejsze cząstki. Na posiekaną sałatę nałożyć tatar i posypać grejpfrutem. Smacznego :)






1 komentarz: