Tatar ogórkowy z wędzonym łososiem
16:21Smaczna, lekka, przekąskowa sałatka. Ze względu na sposób krojenia i wygląd skojarzyła mi się z tatarem ;) Koniecznie z kawałkiem chleba graham lub innego razowego. Zdrowie na talerzu.
- 1 świeży ogórek,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1/2 różowego grejpfruta,
- parę liści sałaty lodowej ( około ćwiartki główki),
- około 2 -3 łyżek posiekanego koperku.
Sos :
- 2 łyżki oleju,
- sok z połowy cytryny,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- sól,
- pieprz cytrynowy ( można dać mieszankę pieprzu, skórki z cytryny, czosnku).
Wykonanie:
Ogórka obrać i razem z łososiem pokroić w mniejszą kostkę. Sałatę pokroić w cienkie paski i ułożyć na dnie naczynia w którym będziemy podawać tatar. W misce wymieszać ogórka, łososia i koperek. Dodać przygotowany sos i delikatnie wymieszać. Grejpfruta sparzyć wrzątkiem ( jeśli chcemy wykorzystać skórkę do podania ), obrać z błonek i pokroić na mniejsze cząstki. Na posiekaną sałatę nałożyć tatar i posypać grejpfrutem. Smacznego :)
3 comments
Mniam , prezentuje się pięknie, uwielbiam łososia:)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOgólnie połączanie ogórka wraz z łososiem jest bardzo fajne ja także dość często takie rozwiązania stosuję. Bardzo także smakuje mi grillowany łosoś w wydaniu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ gdzie już smaki są całkiem inaczej połączone.
OdpowiedzUsuń