Reklama

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Chleb owsiankowy na drożdżach

Pyszny, wilgotny chleb z dodatkiem ugotowanej owsianki i małych ziarenek.
Nie jest skomplikowany, bo wypiekany na rozczynie drożdżowym.


Składniki:

- 6 łyżek płatków owsianych,

- 3/4 szklanki wody,

- 2,5 - 3 szklanki mąki,

- około 1szklanki ciepłej wody,

- 25 g świeżych drożdży,

- 1/2 łyzeczki miodu,

- 1 płaska łyzeczka soli,

- 2 łyżki sezamu czarnego,

- 2 łyżki sezamu jasnego,

- 2 łyzki siemienia lnianego.

Wykonanie:

Z drożdży, miodu, łyzki mąki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Z płatków i 3/4 szklanki wody ugotować owsiankę i lekko przestudzić. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie zagnieść, włozyć do formy, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Chleb jest dobrze wypieczony, gdy postukany w spód wydaje głuchy dźwięk.


Styczniowe Owsianki

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie mogę się zmotywować, żeby własny chleb upiec :)
    Ale wiadome, że domowe najlepsze - dzięki za dodanie wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wbrew pozorom to nie takie trudne :)

    OdpowiedzUsuń