Chleb owsiankowy na drożdżach
17:28Pyszny, wilgotny chleb z dodatkiem ugotowanej owsianki i małych ziarenek.
Nie jest skomplikowany, bo wypiekany na rozczynie drożdżowym.
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 3/4 szklanki wody,
- 2,5 - 3 szklanki mąki,
- około 1szklanki ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyzeczki miodu,
- 1 płaska łyzeczka soli,
- 2 łyżki sezamu czarnego,
- 2 łyżki sezamu jasnego,
- 2 łyzki siemienia lnianego.
Wykonanie:
Z drożdży, miodu, łyzki mąki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Z płatków i 3/4 szklanki wody ugotować owsiankę i lekko przestudzić. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie zagnieść, włozyć do formy, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Chleb jest dobrze wypieczony, gdy postukany w spód wydaje głuchy dźwięk.
4 comments
Bardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę się zmotywować, żeby własny chleb upiec :)
OdpowiedzUsuńAle wiadome, że domowe najlepsze - dzięki za dodanie wpisu :)
Wbrew pozorom to nie takie trudne :)
OdpowiedzUsuń