Sajgonki na zimno z pomarańczą
16:12Bardzo lubię sałatkę z makaronu ryżowego, więc sajgonki na zimno też są jak najbardziej w moim guście. Te bardzo dobrze się sprawdzają na wszelkiego rodzaju imprezki, w szczególności, że możemy przygotować je wcześniej, a do zjadania używamy tylko ręki ;)
Składniki :
- opakowanie papieru ryżowego,
- 50 g makaronu ryżowego,
- 1 pomarańcza,
- pół długiego ogórka,
- kilka cząstek papryki konserwowej,
- szczypiorek,
- kawałek fety,
- papryka mielona.
Sos :
- sok z połowy pomarańczy,
- 1-2 łyżki octu balsamicznego,
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej,
- sól,
- chilli ( zależnie od poziomu ostrości jaki preferujemy),
- łyżka posiekanego szczypiorku.
Wykonanie :
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy na krótsze odcinki. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, a następnie w paski, natomiast paprykę i ogórka w zapałkę. Arkusz papieru ryżowego moczymy w letniej wodzie i kładziemy na deskę. Najlepiej przygotowywać sobie dwie sztuki ( zależnie od wielkości deski ). Na papier układamy garstkę makaronu, ogórkowe i paprykowe zapałki, paski pomarańczy i posiekany szczypiorek. Do połowy ilości dodajemy kawałki fety. Całość oprószamy delikatnie solą i mieloną papryką. Zwijamy sajgonki dość ściśle. Z podanych składników mieszamy sos. Sajgonki jemy ręką, maczając w sosie.
2 comments
Fajny pomysł :) Muszę kiedyś spróbować połączyć w papierze ryżowym warzywa i pomarańcze :)
OdpowiedzUsuńPomarańcze fajnie podkręcają smak :)
Usuń