Reklama

sobota, 10 stycznia 2015

Sałatka z makaronem ryżowym

Ta sałatka najlepiej się sprawdzi, gdy nie mamy za dużo czasu albo przyszli niespodziewani goście. Właściwie nie znam nikogo, komu by nie smakowała ( no chyba, że nie lubi się makaronu ryżowego ). U mnie w domu robiona od wielu lat w tej prostej wersji, która na m najlepiej odpowiada :)



Składniki:

- 100 g makaronu ryżowego,

- świeży ogórek ( długi ),

- dużo szczypiorku,

- 1 łyżka majonezu,

- sól,

- dużo świeżo zmielonego pieprzu ( np. kolorowego )


Wykonanie:




Makaron przygotować zgodnie z instrukcją, przelać zimną wodą, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Dodać majonez i dość mocno doprawić solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Makaron ryżowy jadamy sporadycznie, wolimy kukurydzianą wersję. Jednak ten bardzo smakuje nam z warzywami i serem pleśniowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby taka prosta, ale wydaje się bardzo interesująca, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń