Sałatka z makaronem ryżowym
14:11Ta sałatka najlepiej się sprawdzi, gdy nie mamy za dużo czasu albo przyszli niespodziewani goście. Właściwie nie znam nikogo, komu by nie smakowała ( no chyba, że nie lubi się makaronu ryżowego ). U mnie w domu robiona od wielu lat w tej prostej wersji, która na m najlepiej odpowiada :)
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego,
- świeży ogórek ( długi ),
- dużo szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- sól,
- dużo świeżo zmielonego pieprzu ( np. kolorowego )
Wykonanie:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją, przelać zimną wodą, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Dodać majonez i dość mocno doprawić solą i pieprzem.
4 comments
Makaron ryżowy jadamy sporadycznie, wolimy kukurydzianą wersję. Jednak ten bardzo smakuje nam z warzywami i serem pleśniowym ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńNiby taka prosta, ale wydaje się bardzo interesująca, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń