Cytrynowe ciastka na oleju z tymiankiem
10:27Dzisiejsze ciastka są warte wypróbowania. Nie myślałem, że cytryna i tymianek tak bardzo ze sobą współgrają w słodkich wypiekach. Oryginalny przepis zakładał użycie oliwy, ja jednak zamieniłem ją na, olej ze względu na łagodniejszy smak. Oryginał - tutaj. Pyszne, kruche, lekkie ciastka :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 małe jajko,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- skórka starta z cytryny,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- cukier do obtaczania ( wymieszałem z cukrem waniliowym )
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, obtaczać w cukrze lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku.
8 comments
oj przydałyby się do niedzielnej kawy :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. :P
UsuńTakiej wersji nie znałam - przepis zapisuje i będziemy robić z Maluszkami te małe pyszności ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym je widziała u siebie,do kawki...
OdpowiedzUsuńSzybko się robi, więc do dzieła ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis nam znany ze świetnego bloga Lisiej Kawiarenki :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wydają się być smaczne ale ten tymianek średnio nas przekonuje :P
Zgadza się, zresztą podałem źródło, a tymianek wbrew pozorom świetnie się tu komponuje, oczywiście jak się go lubi :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że zachęciłam Cię do wypróbowania takich nietypowych ciastek :D Świetnie Ci wyszły! :)
OdpowiedzUsuń