Cynamonowe misie z migdałem
18:12Słodkie misie dla dużych i małych. Przepis znaleziony na blogu Lisia Kawiarenka Moje upieczone są bez dodatku przyprawy piernikowej, ale ze zwiększoną ilością cynamonu. Atutem jest bezproblemowe w obróbce ciasto. Efekt murowany:)
Ciastka upiekłem jakiś czas temu, ale zdjęcie niestety gdzieś się zapodziało. Okazją do upieczenia mogą być Walentynki :)
Składniki:
- 110g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 małe jajko,
- 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Zagnieść gładkie ciasto, ewentualnie jeśli się klei dosypać dodatkowe dwie łyżki mąki. Rozwałkować i wycinać misie. Na każdego misia położyć migdał, zwilżyć wodą i docisnąć rękę. Oczy i buzię zaznaczyć przy pomocy wykałaczki. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia. Część misiów zastąpiłem ludzikami :)
8 comments
Ależ słodko wyglądają te misie . Moge jednego ?
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, do polubienia w google bloga, ja Twoj zaobserwowałam, napewno tu wróce
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
Proszę się częstować :)
UsuńDobrze, że zdjęcia się jednak znalazły! Bardzo się cieszę, że wykorzystałeś ten przepis i miśki wyszły idealnie ^^
OdpowiedzUsuńPrzepis napewno wykorzystam ponownie :)
Usuńsłodziaki :)
OdpowiedzUsuńDobrze nam znane miśki :D
OdpowiedzUsuńUrocze to mało powiedziane!
Urocze i smaczne :)
UsuńŚliczne:)
OdpowiedzUsuń