Reklama

sobota, 3 stycznia 2015

Chleb żytnio - pszenny na drożdżach

Dawno nie było pieczywa, więc nadrabiam zaległości. Tym razem chleb mieszany z dodatkiem maślanki i suszonej śliwki. U mnie zniknął bardzo szybko:)




Składniki:

- 2,5 szklanki mąki żytniej,

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 2 łyżki otrębów żytnich,

- 2 łyżki płatków owsianych,

- 1 łyżeczka soli,

- 1- 1,5 szklanki ciepłej wody,

- 1 szklanka maślanki,

- 1 łyżeczka miodu,

- 30 g świeżych drożdży,

- kilka posiekanych suszonych śliwek.


Wykonanie:

Z drożdży, łyżki mąki i 1/4 szklanki wody zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia. Resztę składników oprócz śliwek włożyć do miski, dodać zaczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja zostawiam na około godzinę, zagniatając raz w połowie czasu. Wyrośnięte ciasto posypać śliwkami i założyć parę razy do środka. Ciasto spłaszczyć, zwinąć jak roladę formując bochenek, wyłożyć na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia naokoło pół godziny. Po tym czasie delikatnie posmarować wodą, obsypać mąką i naciąć. Piec w nagrzanym piekarniku do czasu, aż się zrumieni, a postukany w spód wyda głuchy dźwięk.

5 komentarzy:

  1. Domowe chlebki u mnie narazie z maszyny,ale pracuję nad ręcznym wyrobem haha i zakwasem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama hoduje zakwas, więc mam ;) Ja dla odmiany nie mam maszyny, ale często wyrabiam mikserem z hakami :)

      Usuń
  2. Śliwki w chlebku to bardzo dobry pomysł :)
    Żurawina również się sprawdza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się, właściwie można dodać suszone owoce takie, jakie lubimy :)

    OdpowiedzUsuń