Chleb żytnio - pszenny na drożdżach
09:33Dawno nie było pieczywa, więc nadrabiam zaległości. Tym razem chleb mieszany z dodatkiem maślanki i suszonej śliwki. U mnie zniknął bardzo szybko:)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki żytniej,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki otrębów żytnich,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżeczka soli,
- 1- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 30 g świeżych drożdży,
- kilka posiekanych suszonych śliwek.
Wykonanie:
Z drożdży, łyżki mąki i 1/4 szklanki wody zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia. Resztę składników oprócz śliwek włożyć do miski, dodać zaczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja zostawiam na około godzinę, zagniatając raz w połowie czasu. Wyrośnięte ciasto posypać śliwkami i założyć parę razy do środka. Ciasto spłaszczyć, zwinąć jak roladę formując bochenek, wyłożyć na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia naokoło pół godziny. Po tym czasie delikatnie posmarować wodą, obsypać mąką i naciąć. Piec w nagrzanym piekarniku do czasu, aż się zrumieni, a postukany w spód wyda głuchy dźwięk.
5 comments
Domowe chlebki u mnie narazie z maszyny,ale pracuję nad ręcznym wyrobem haha i zakwasem:)
OdpowiedzUsuńMoja mama hoduje zakwas, więc mam ;) Ja dla odmiany nie mam maszyny, ale często wyrabiam mikserem z hakami :)
UsuńŚliwki w chlebku to bardzo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńŻurawina również się sprawdza :D
Zgadza się, właściwie można dodać suszone owoce takie, jakie lubimy :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek - bajka! :)
OdpowiedzUsuń