Naleśniki wrzosowe
16:55Kolejny przepis z użyciem czerwonej kapusty zaczerpnięty został ze starej książki. Naleśniki wyszły naprawdę bardzo dobre, do tego są daniem bezmięsnym :) Polecam wypróbować całe danie, albo samą kapustę, bo naprawdę warto :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego ( lub jajko )
- 2 łyżki oleju,
- woda, najlepiej gazowana,
- kminek, sól, pieprz
Nadzienie:
- około 40 dkg kapusty czerwonej,
- 1 duże kwaśne jabłko,
- cebula czerwona,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego ( dałem malinowy ),
- 1/2 łyżki octu balsamicznego,
- oregano,
- 1 płaska łyżeczka cukru.
Wykonanie:
Kapustę poszatkować w cienkie paski, jabłka w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystkie warzywa smażyć chwilę na oleju, doprawić przyprawami.
Składniki na naleśniki wymieszać trzepaczką lub mikserem dolewając tyle wody, aby ciasto miało półpłynną konsystencję. Usmażyć naleśniki, nałożyć nadzienie z kapusty i złożyć w trójkąt. W książce sugerowano podawać z pieczonym jabłkiem. Ja dodałem na talerz łyżkę domowego musu jabłkowego bez cukru.
8 comments
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńależ oryginalnie, no nazwa śliczna:)
OdpowiedzUsuńMasz sposoby na tą kapuchę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się :))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam naleśników z kapustą :P Ale naleśniki bardzo lubię, kapustę jeszcze bardziej, więc takie połączenie to coś dla mnie. Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz naleśniki i kapustę, to z czystym sumieniem polecam to połączenie :)
UsuńRównież lubimy i naleśniki i kapustę tylko, że dlaczego naleśniki smakują nam najbardziej gdy są na słodko? :P
OdpowiedzUsuńTo dla odmiany spróbujcie na wytrawnie :)
Usuń