Reklama

piątek, 9 stycznia 2015

Naleśniki wrzosowe

Kolejny przepis z użyciem czerwonej kapusty zaczerpnięty został ze starej książki. Naleśniki wyszły naprawdę bardzo dobre, do tego są daniem bezmięsnym :) Polecam wypróbować całe danie, albo samą kapustę, bo naprawdę warto :)





Składniki:

Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,

- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego ( lub jajko )

- 2 łyżki oleju,

- woda, najlepiej gazowana,

- kminek, sól, pieprz


Nadzienie:

- około 40 dkg kapusty czerwonej,

- 1 duże kwaśne jabłko,

- cebula czerwona,

- 1 łyżka oleju,

- sól, pieprz,

- 2 łyżki czerwonego octu winnego ( dałem malinowy ),

- 1/2 łyżki octu balsamicznego,

- oregano,

- 1 płaska łyżeczka cukru.


Wykonanie:

Kapustę poszatkować w cienkie paski, jabłka w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystkie warzywa smażyć chwilę na oleju, doprawić przyprawami.
Składniki na naleśniki wymieszać trzepaczką lub mikserem dolewając tyle wody, aby ciasto miało półpłynną konsystencję. Usmażyć naleśniki, nałożyć nadzienie z kapusty i złożyć w trójkąt. W książce sugerowano podawać z pieczonym jabłkiem. Ja dodałem na talerz łyżkę domowego musu jabłkowego bez cukru.




Zimowy obiad wegański Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad Niskokaloryczny styczeń

8 komentarzy:

  1. ależ oryginalnie, no nazwa śliczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam naleśników z kapustą :P Ale naleśniki bardzo lubię, kapustę jeszcze bardziej, więc takie połączenie to coś dla mnie. Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz naleśniki i kapustę, to z czystym sumieniem polecam to połączenie :)

      Usuń
  3. Również lubimy i naleśniki i kapustę tylko, że dlaczego naleśniki smakują nam najbardziej gdy są na słodko? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla odmiany spróbujcie na wytrawnie :)

      Usuń