Reklama

wtorek, 27 stycznia 2015

Tort czekoladowy z malinami - mój debiut

Tort przygotowany na urodziny, które właśnie świętowałem :)
Cały wykonany przeze mnie, dlatego nie jest taki perfekcyjny :)
Przepis na biszkopt pochodzący z rodzinnych zapisków babci jest rewelacyjny, ale zmieniłem krem maślany dołączony do przepisu na budyniowy z czekoladami. Dodałem również malinowy akcent. Przygotowanie tortu zajęło mi ponad pół dnia ( zaparłem się, że zrobię ) czyli myślę, że prawidłowo jak na kogoś kto robił go pierwszy raz :))






Biszkopt:

- 7 jajek,

- 3/4 szklanki cukru,

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i jeszcze raz zmiksować. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać i delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki z masą jajeczną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i "suchego patyczka".
Po wystudzeniu przekroić na 3-4 blaty i przekładać kremem.
Przed przełożeniem można blaty nasączyć wodą z sokiem z cytryny ( nie jest to konieczne )

Mus malinowy :

- 400 g malin ( miałem mrożone, parę sztuk odłożyć do dekoracji )

- galaretka malinowa.

Wykonanie:

Maliny zagotować w garnku i przetrzeć przez sito. Powstały mus wymieszać z galaretką, przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, najlepiej tej, w której piekł się biszkopt i odstawić do lodówki.


Krem budyniowy ciemny :

- 3 szklanki mleka,

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 4 łyżki mąki pszennej,

- 2- 3 łyżki kakao

- cukier waniliowy,

- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,

- 1/2- 3/4 szklanki cukru pudru,

- 1/2 kostki masła.

Wykonanie:

2 szklanki mleka zagotować z kakao, do gotującego włożyć połamaną czekoladę i wlać resztę mleka wymieszanego z mąkami i cukrem waniliowym. Gotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, a wierzch przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć z cukrem na puch i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gotowy krem odstawić.


Krem budyniowy jasny :

- 2 szklanki mleka,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 3 łyżki mąki pszennej,

- cukier waniliowy,

- wanilia.

- 3/4 tabliczki białej czekolady,

- 1/2 szklanki cukru pudru,

- 1/2 kostki masła.

Wykonanie :

Sposób wykonania jak przy kremie ciemnym.

Do dekoracji :

- pozostałe części czekolady białej i gorzkiej,

- maliny,

- po garści rozkruszonych płatków czekoladowych i  kukurydzianych.


Składanie tortu :

Na pierwszy blat biszkoptu rozsmarować cienko kremu czekoladowego, a na niego nałożyć stężałą galaretkę z musu malinowego, który posmarować cienko kremem jasnym. Nałożyć blat biszkoptowy, część kremu czekoladowego i przykryć następnym blatem, na który rozsmarować część kremu jasnego. Przykryć ostatnim blatem, a cały tort posmarować kremem czekoladowym. Boki obsypać płatkami, a górę ozdobić pozostałym kremem za pomącą szprycy. Czekoladę pokroić nożem na paski i użyć do dekoracji razem z malinami.

Tak się zdarzyło, że moje urodziny zbiegły się z Czekoladowym Konkursem, wiec ten tort bierze w nim udział :)


smallpl


5 komentarzy:

  1. Wszytkiego co najsłodsze! Spełnienia marzeń! Tort- bajka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sto lat,sto lat,niech żyje,żyje nam!!! Tort udał Ci się w każdym calu,wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za życzenia i pochwałę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie no torcik jest IDEALNY :) Teraz już musisz częściej takie robić bo rodzina pewnie nie da Ci spokoju :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że da( bynajmniej na jakiś czas), bo mimo, że był smaczny, to jednak dość trudny jak na moje umiejętności :))

      Usuń