Reklama

sobota, 30 maja 2015

Rolada wiosenna

Wiosenna przede wszystkim ze względu na kolory. Rolada z mięsa mielonego to  dobre danie na obiad, ale też świetny dodatek do kanapek.







Składniki :

Masa mięsna :

- około kg zmielonego mięsa z łopatki,

- 2 jajka,

- podsmażona na oleju cebula,

- sól, pieprz,

- papryka słodka czerwona w proszku,

- namoczona mała bułka.

Omlet zielony :

- 3 białka,

- pół pęczka natki pietruszki,

- pół pęczka szczypiorku,

- sól, pieprz.

Omlet żółty :

- 3 żółtka,

Omlet żółty

- sól, pieprz.

Wykonanie :





                





Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu na papkę, szczypiorek drobno posiekać. Białka ubić z solą i pieprzem na sztywno. Delikatnie wymieszać z natką i szczypiorkiem. Masę wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć omlet z jednej i drugiej strony. Żółtka rozmieszać z solą i pieprzem, również wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć z dwóch stron. Omlety odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w paski. Składniki masy mięsnej wyrobić i rozpłaszczyć na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia na prostokąt. Na mięsie ułożyć naprzemiennie paski omletów i pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Włożyć do keksówki, lekko posmarować olejem i piec w piekarniku przez około godzinę, do zrumienienia. Zjadać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.


 Danie pachnące ziołami - wiosna 2015 Domowy Wyrób

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Gratuluję :) Z przyjemnością dodaję przepis do ziołowej akcji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo bardzo oryginalny pomysł, na pewno świetnie smakuje bo wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robi świetne wrażenie! Chyba jesteś królem rodzinnych kolacji/obiadów prawda? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, król to za dużo powiedziane ;)

      Usuń
  4. Oj tam, Oj tam, Mikołaj - nie bądź taki skromny ;) To wygląda bosko, dziewczyny mają absolutną rację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj moi członkowie rodziny byli by zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń