Reklama

wtorek, 5 maja 2015

Kurczak w panierce owsianej

Było coś od Pascala, więc przepis Okrasy też powinien zostać wypróbowany. Takie chrupiące kurczaczki fajnie smakują z pieczonymi ziemniakami. Do tego zielona surówka i mamy obiad jak marzenie ;)



Składniki :

- filet z kurczaka,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- około 100 g drobnych płatków owsianych,

- 1 łyżka ziół prowansalskich,

- sól, pieprz,

- 1 - 2 jajka.

Wykonanie :

Filet z kurczaka pokroić w plastry. W misce rozbełtać jajka, doprawić solą i pieprzem. W płaskim naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. Mięso maczać w jajku i panierować w przygotowanej mieszance. Smażyć w większej ilości rozgrzanego oleju na rumiano.

8 komentarzy:

  1. Kurczak w innym ubranku niż tradycyjnie :) Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kurczaka w takiej panierce , smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, jaka fajna panierka, pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panierka z tych chrupiących, bardzo dobra :)

      Usuń
  4. W takiej panierce to jeszcze kotlecików nie robiłyśmy :)
    Nasz tato będzie w takim razie recenzentem tego przepisu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło, mam nadzieję, że zasmakuje :)

      Usuń