Reklama

piątek, 22 maja 2015

Tosty musztardowe

Jest to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, ale tosty można oczywiście zrobić również ze świeżego pieczywa. Popularnie mówiąc chleb w jajku w moim domu był smażony od wielu lat, zazwyczaj jadany z ketchupem. Ja tym razem dodałem mu trochę pikanterii :)


Składniki :

- kromki chleba,

- 2 jajka,

- czubata łyżeczka ostrej musztardy,

- szynka,

- ser żółty,

- olej.


Wykonanie :





Jajka rozbełtać z musztardą. Kromki chleba maczać z obu stron w jajkach i usmażyć z jednej strony na rozgrzanym oleju. Jedną kromkę odwrócić, położyć na niej pokrojoną szynkę i ser. Przykryć drugą kromką, usmażoną stroną do sera. Całość obrócić na drugą stronę i smażyć na rumiano. Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajne tościki. Lubię wszelakie podpiekane - odsmażane chlebki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na wykorzystanie pieczywa :) Tosty wyglądają mega smakowicie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaintrygował mnie ten przepis, bardzo ciekawy i na pewno go wypróbuję :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie robiłam takich tostów, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego wydania tostów jeszcze nie jadłyśmy ale pamiętamy, że w dzieciństwie mama robiła nam oszukane schabowe i chleb obtaczała w panierce... to było przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam jak dawno, dawno temu robiło się takie tosty. A jeszcze pamiętam jak po szkole biegało się po bułkę wypełnioną pieczarkami na gorąco :)

    OdpowiedzUsuń