Reklama

niedziela, 28 grudnia 2014

Schab kresowy

Smaczny schab nadziewany w trochę inny sposób niż zazwyczaj. Śliwki suszone w połączeniu z  orzechami dodają nowego smaku, a wygląd robi duże wrażenie.



 Składniki:

- około kilograma schabu bez kości,

- 100 g śliwek suszonych,

- 1 czubata łyżka powideł  śliwkowych ( miałem domowe bez cukru ),

- 100g orzechów włoskich,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 1 żółtko,

- sól, pieprz,

- majeranek.

Wykonanie:










Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach, nie przecinając do końca. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Śliwki pokroić na cienkie paseczki, a jeżeli są twarde najpierw namoczyć. Orzechy włoskie posiekać, wymieszać z powidłami, śliwkami, żółtkiem i doprawić przyprawami oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić nacięcia w mięsie, zawinąć w rękaw do pieczenia i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc. Piec w piekarniku przez około 60 minut, pod koniec rozcinając rękaw.
Inspirowałem się wyrwanym przepisem z jakiejś gazetki .



Przekąski Sylwestrowe

3 komentarze:

  1. Ale fajnie wygląda! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze śliwkami jadłam,ale z orzechami nie,ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń