Reklama

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciastka makowe

Półkruche ciastka oblepione makiem. Świetne na zbliżające się święta, ale dni powszednie też doskonałe. Babciny przepis z rodzinnego, starego zeszytu.  "Mimo upływu lat, ciastka smakują dokładnie tak samo" -  skomentowała babcia :))


Składniki :

- 3 szklanki mąki,

- 3/4 szklanki cukru,

- 3 jajka,

- 125 g margaryny Palma w złotym opakowaniu,

- 6 łyżek śmietany,

- ok 1 szklanki maku.


Sposób wykonania:

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i cukrem. Zagniecione ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować  i wykrawać kieliszkiem krążki. Każde ciastko maczać w rozbełtanych białkach, a następnie w maku.Ciastka można maczać z dwóch stron lub jednej strony, wedle upodobań. Do dwustronnych proponuję jednak użyć maku mielonego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.


Ciasta czy ciasteczka?

3 komentarze:

  1. Jakie fajne ciasteczka, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to są ciastka mojego dzieciństwa! jeszcze jakby była złożone a w środku marmolada...pycha!

    OdpowiedzUsuń