Ciastka makowe
16:46Półkruche ciastka oblepione makiem. Świetne na zbliżające się święta, ale dni powszednie też doskonałe. Babciny przepis z rodzinnego, starego zeszytu. "Mimo upływu lat, ciastka smakują dokładnie tak samo" - skomentowała babcia :))
Składniki :
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 125 g margaryny Palma w złotym opakowaniu,
- 6 łyżek śmietany,
- ok 1 szklanki maku.
Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i cukrem. Zagniecione ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem krążki. Każde ciastko maczać w rozbełtanych białkach, a następnie w maku.Ciastka można maczać z dwóch stron lub jednej strony, wedle upodobań. Do dwustronnych proponuję jednak użyć maku mielonego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
3 comments
Jakie fajne ciasteczka, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle urocze :)
OdpowiedzUsuńto są ciastka mojego dzieciństwa! jeszcze jakby była złożone a w środku marmolada...pycha!
OdpowiedzUsuń