Piernik świąteczny dla cierpliwych - ostatni etap
09:41Piernik po kolejnych nasączeniach został przełożony masą orzechową i domowymi powidłami śliwkowymi oraz oblany polewą czekoladową. Zawinięty w papier trafił na ostatni tydzień do lodówki. Zdjęcie w przekroju będzie później.
Już nie mogę doczekać się tego smaku :)
Po przekrojeniu dodaję obiecane zdjęcie:)
Przepis na ciasto: tu
Podam jeszcze przepis na masę orzechową, może komuś się przyda :
- 100 g gorzkiej czekolady,
- około 2 szklanek orzechów włoskich mielonych
- sok z połowy dużej pomarańczy,
- sok z połowy cytryny,
- 3-4 łyżki miodu.
Czekoladę zetrzeć na drobno, dodać orzechy i wymieszać. Dolać sok z pomarańczy, miód. Sok z cytryny dawkować, smakując masę, ponieważ wielkość i soczystość cytryny jest różna. Zazwyczaj też trzeba dosypać więcej orzechów, żeby masa nie była zbyt rzadka.
Polewę na piernik zrobiłem tradycyjnie gotowaną z tego przepisu, ale do gorącej dodałem trochę żelatyny, żeby się nie kleiła i nie brudziła.
0 comments