Jagodowa drożdżówka z kokosem
18:13Sezon jagodowy czas rozpocząć, więc zdecydowałem się na drożdżówkę w kolorze fioletowym :)
Składniki :
- 4 - 5 szklanek mąki,
- 1/2 szklanki maślanki,
- około 1/2 litra jagód,
- 1/2 kostki roztopionego masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 30 g świeżych drożdży.
Masa kokosowa :
- 200 g wiórków,
- cukier waniliowy,
- mleko.
Kruszonka :
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- wiórki kokosowe.
Wykonanie :
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka.Odstawić do napuszenia. Do miski wsypać mąkę i cukier. Jagody zmiksować, garść można odłożyć na posypanie wierzchu ciasta. Do mąki dodać zaczyn, zmiksowane jagody, maślankę z mlekiem, roztopione masło i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąki. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie do garnka wsypać wiórki z cukrem, zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. Ilość składników dobrać pod siebie.
Z podanych składników rozetrzeć kruszonkę dodając tyle wiórków, aby powstały okruchy.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i połowę umieścić w wyłożonej papierem blasze. Na nie rozłożyć warstwę wiórków i przykryć pozostałym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Wierzch posypać kruszonką, odłożonymi jagodami i wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180 stopni i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem.
16 comments
Super pomysł na ciasto drożdżowe :) Takiego jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńTo znak, że może stworzyłem coś nowego :)
UsuńPycha drożdżóweczka, ochoty na taką nabrałam
OdpowiedzUsuńKolorek świetny choć i tak najbardziej przemawia do mnie ten kokos :)
OdpowiedzUsuńKolorek nawet lepszy niż na zdjęciu, a kokos dołożyłem, bo też lubię :))
UsuńO wow! Nie pomyślałabym, że drożdżówkę można przygotować w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna :)
Szybko zniknęła, w większości jeszcze ciepła :)
UsuńŚwietny pomysł, wyszła Ci taka drożdżówka na bogato :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze jagodowej drożdżówki. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa też nie robiłem, do teraz :))
UsuńMniam, takiej drożdżówki jeszcze nie robiłam, dość , że jagody to jeszcze mój ulubiony kokos, na pewno kiedyś zrobię:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszną drożdżóweczkę, takiej jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto ,składniki wszystkie które ja uwielbiam ,jagody ,wiórki
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka ,miałam wrażenie że to makowiec a tu takie wspaniałości nam serwujesz ,bardzo a bardzo ciekawy przepis .
Ciekawe połączenie - chętnie bym tego ciasta spróbowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, przepadam za jagodami i kokosem, więc biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńO matko! Ty to wiesz jak uszczęśliwić czytelnika :D Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń