Reklama

piątek, 24 lipca 2015

Jagodowa drożdżówka z kokosem

Sezon jagodowy czas rozpocząć, więc zdecydowałem się na drożdżówkę w kolorze fioletowym :)



Składniki :

- 4 - 5 szklanek mąki,

- 1/2 szklanki maślanki,

- około 1/2 litra jagód,

- 1/2 kostki roztopionego masła,

- 1/2 szklanki mleka,

- 1/2 szklanki cukru,

- 30 g świeżych drożdży.

Masa kokosowa :

- 200 g wiórków,

- cukier waniliowy,

- mleko.

Kruszonka :

- 2 łyżki masła,

- 4 łyżki cukru,

- 4 łyżki mąki,

- wiórki kokosowe.





 Wykonanie :


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka.Odstawić do napuszenia. Do miski wsypać mąkę i cukier. Jagody zmiksować, garść można odłożyć na posypanie wierzchu ciasta. Do mąki dodać zaczyn, zmiksowane jagody, maślankę z mlekiem, roztopione masło i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąki. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie do garnka wsypać wiórki z cukrem, zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. Ilość składników dobrać pod siebie.
Z podanych składników rozetrzeć kruszonkę dodając tyle wiórków, aby powstały okruchy.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i połowę umieścić w wyłożonej papierem blasze. Na nie rozłożyć warstwę wiórków i przykryć pozostałym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Wierzch posypać kruszonką, odłożonymi jagodami i wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180 stopni i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem.


Letnie owoce

17 komentarzy:

  1. Super pomysł na ciasto drożdżowe :) Takiego jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znak, że może stworzyłem coś nowego :)

      Usuń
  2. Pycha drożdżóweczka, ochoty na taką nabrałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorek świetny choć i tak najbardziej przemawia do mnie ten kokos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorek nawet lepszy niż na zdjęciu, a kokos dołożyłem, bo też lubię :))

      Usuń
  4. O wow! Nie pomyślałabym, że drożdżówkę można przygotować w ten sposób :)
    Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko zniknęła, w większości jeszcze ciepła :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł, wyszła Ci taka drożdżówka na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jeszcze jagodowej drożdżówki. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, takiej drożdżówki jeszcze nie robiłam, dość , że jagody to jeszcze mój ulubiony kokos, na pewno kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na pyszną drożdżóweczkę, takiej jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto ,składniki wszystkie które ja uwielbiam ,jagody ,wiórki
    Na pierwszy rzut oka ,miałam wrażenie że to makowiec a tu takie wspaniałości nam serwujesz ,bardzo a bardzo ciekawy przepis .

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie - chętnie bym tego ciasta spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasto, przepadam za jagodami i kokosem, więc biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko! Ty to wiesz jak uszczęśliwić czytelnika :D Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń