Reklama

czwartek, 9 lipca 2015

Sałatka z porzeczkami

Pyszna, szybka, letnia sałatka z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami.
Zapraszam :)



Składniki :

- 1/2 główki sałaty lodowej,

- ser feta,

- 1/2 melona,

- filiżanka czerwonych porzeczek,

- garść uprażonych, posiekanych migdałów,

- natka pietruszki.

Sos :

- sok z połowy cytryny,

- 2 łyżki oleju,

- łyżeczka miodu ( dałem lipowy )

- sól, pieprz kolorowy.

Wykonanie :

Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, wydrążone łyżeczką melonowe kulki i pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypać porzeczkami, migdałami i natką pietruszki. Sałatkę polać sosem i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

 Lekkie i szybkie dania na upalne dni Letnie oczyszczenie

15 komentarzy:

  1. Przepiękna i na pewno pyszna kompozycja, bardzo lubię porzeczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wszyscy lubią wszystkie porzeczki :)

      Usuń
  2. Wygląda nieziemsko! Musze spróbować tego patentu z porzeczką, bo jeszcze tak jej nie próbowała. A poza tym, to nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Pytania na blogu : http://urudejnatalerzu.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenia smakowe. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No tą sałatką to mnie zadziwiłeś, nie jadłam nigdy sałatki z porzeczką :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne połączenie smakowe, bardzo mi się podoba. Wiesz czym można zastąpić miód w sosach do sałatek? Wystarczy pokroić kilka suszonych śliwek lub rodzynek i zalać olejem czy oliwą. Odstawić na 30 - 40 min aż tłuszcz przejdzie smakiem owoców. I masz takie dwa w jednym... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musimy wypróbować, bo w tym roku mamy ogród pełen porzeczek

    zapraszamy do nas blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. W sumie czemu by nie dodać właśnie porzeczek do sałatki? Musimy koniecznie wypróbować to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie, warte wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęca do spróbowania :)

      Usuń