Polenta zapiekana z warzywami
15:09Bardzo lubię taką wersję kaszy kukurydzianej. Właściwie smakuje zaraz po ugotowaniu, ale ja postanowiłem ją zapiec. Przepis znalazłem u Pani Danusi, zrobiłem z małymi zmianami.
Wyszło smaczne, kolorowe danie na lato :)
Składniki :
- szklanka kaszy kukurydzianej,
- 2 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- chilli,
- łyżeczka masła,
- 2 łyżki parmezanu,
- papryka czerwona,
- gruby szczypior,
- pomidory.
Wykonanie :
Wodę z solą i masłem zagotować, mieszając wsypać kaszę. Gotować do zgęstnienia. Wsypać ser, pokrojoną paprykę, szczypior, przyprawić i wymieszać. Przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią lub wysmarowanego olejem. Wygładzić i odstawić do stężenia. Wyjąć, pokroić w kwadraty, ułożyć na blasze. Na wierzchu położyć plaster pomidora i zapiec w piekarniku.
13 comments
Widziałam już kilkakrotnie pomysły na zapiekaną polentę,ale jakoś nie mogłam się zabrać,żeby coś pokombinować w tym temacie,mimo że samą kaszkę kukurydzianą bardzo lubię.Bardzo apetycznie u Ciebie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze to się zebrać, a potem już z górki :))
UsuńMikołaju, te "małe zmiany" w przepisach bardzo dużo do nich wnoszą. Dodatek parmezanu i pomidora nadał charakter potrawie - zaostrzył polentę, Następnym razem skorzystam z Twoich zmian. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Danusia. :)
Parmezan akurat był do zużycia. Fajny przepis i wszystkim smakowało :))
UsuńPyszne danie. świetnie je zinterpretowałeś pod swoje kubki smakowe
OdpowiedzUsuńWłaśnie, to takie danie, które dopasowujemy pod siebie :)
UsuńPolenta to jest fajna rzecz i daje wiele możliwości :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Można zamiast zwykłego masła użyć masło ghee? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można :)
UsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMamy zamiar w końcu zrobić polente :) Nigdy jeszcze jej nie jadłyśmy a wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna polenta, chętnie zjadłabym troszkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam polentę! W takiej odsłonie musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuń