Reklama

środa, 29 lipca 2015

Polenta zapiekana z warzywami

Bardzo lubię taką wersję kaszy kukurydzianej. Właściwie smakuje zaraz po ugotowaniu, ale ja postanowiłem ją zapiec. Przepis znalazłem u Pani Danusi, zrobiłem z małymi zmianami.
Wyszło smaczne, kolorowe danie na lato :)



Składniki :

- szklanka kaszy kukurydzianej,

- 2 szklanki wody,

- sól, pieprz,

- chilli,

- łyżeczka masła,

- 2 łyżki parmezanu,

- papryka czerwona,

- gruby szczypior,

- pomidory.

Wykonanie :











Wodę z solą i masłem zagotować, mieszając wsypać kaszę. Gotować do zgęstnienia. Wsypać ser, pokrojoną paprykę, szczypior, przyprawić i wymieszać. Przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią lub wysmarowanego olejem. Wygładzić i odstawić do stężenia. Wyjąć, pokroić w kwadraty, ułożyć na blasze. Na wierzchu położyć plaster pomidora i zapiec w piekarniku.

14 komentarzy:

  1. Widziałam już kilkakrotnie pomysły na zapiekaną polentę,ale jakoś nie mogłam się zabrać,żeby coś pokombinować w tym temacie,mimo że samą kaszkę kukurydzianą bardzo lubię.Bardzo apetycznie u Ciebie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze to się zebrać, a potem już z górki :))

      Usuń
  2. Mikołaju, te "małe zmiany" w przepisach bardzo dużo do nich wnoszą. Dodatek parmezanu i pomidora nadał charakter potrawie - zaostrzył polentę, Następnym razem skorzystam z Twoich zmian. :)
    Pozdrawiam. Danusia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parmezan akurat był do zużycia. Fajny przepis i wszystkim smakowało :))

      Usuń
  3. Pyszne danie. świetnie je zinterpretowałeś pod swoje kubki smakowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, to takie danie, które dopasowujemy pod siebie :)

      Usuń
  4. Polenta to jest fajna rzecz i daje wiele możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis :) Można zamiast zwykłego masła użyć masło ghee? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamy zamiar w końcu zrobić polente :) Nigdy jeszcze jej nie jadłyśmy a wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna polenta, chętnie zjadłabym troszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam polentę! W takiej odsłonie musi być pycha! :)

    OdpowiedzUsuń