Reklama

środa, 8 lipca 2015

Ciastka cytrynowo - kokosowe na oleju

Już raz piekłem ciastka z tymiankiem na oleju i były bardzo smaczne. Dlatego nie zastanawiałem się długo, kiedy znalazłem w zeszycie mamy ten przepis. Tym sposobem mam fajne, kruche ciasteczka :)



Składniki :

- 2 szklanki mąki,

-  1/2 łyżeczki sody,

- 3/4 szklanki wiórków kokosowych,

- 1/2 szklanki oleju,

- 2 czubate łyżki miodu,

- skórka i sok z dużej cytryny,

- około 3 łyżek mleka.

- do obtoczenia wiórki kokosowe wymieszane z cukrem waniliowym lub                cukrowym maczkiem.


Wykonanie :

Suche składniki wymieszać trzepaczką. Dodać składniki płynne i wyrobić ciasto, w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać wiórków. Z ciasta formować małe kuleczki, lekko spłaszczyć i obtoczyć we wiórkach kokosowych wymieszanych z cukrem waniliowym lub maczkiem cukrowym.

17 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować :)
    www.starap-anna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mikołaj....jak jest kokos i cytryna to już lubię. Fajne proste ciasteczka i to ich siła. :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się prosty i szybki w wykonaniu, a takie smakowitości można wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest prosty i szybki, bo ciasto nie wymaga np.chłodzenia :)

      Usuń
  4. Wiem, że muszą być smaczne skoro wszystkie składniki idealnie do siebie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być bardzo pyszne. Idealne do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione smaki, pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciacha :-) zabieram przepis i garść smakołyków ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :)
    Nie ma jak ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak z wiórkami kokosowymi to nam będą smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A gdzie jest informacja w jakiej temperaturze i jak długo je piec??? Wstawiłam na czuja do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20min.

    OdpowiedzUsuń