Ciastka cytrynowo - kokosowe na oleju
16:45Już raz piekłem ciastka z tymiankiem na oleju i były bardzo smaczne. Dlatego nie zastanawiałem się długo, kiedy znalazłem w zeszycie mamy ten przepis. Tym sposobem mam fajne, kruche ciasteczka :)
Składniki :
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 czubate łyżki miodu,
- skórka i sok z dużej cytryny,
- około 3 łyżek mleka.
- do obtoczenia wiórki kokosowe wymieszane z cukrem waniliowym lub cukrowym maczkiem.
Wykonanie :
Suche składniki wymieszać trzepaczką. Dodać składniki płynne i wyrobić ciasto, w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać wiórków. Z ciasta formować małe kuleczki, lekko spłaszczyć i obtoczyć we wiórkach kokosowych wymieszanych z cukrem waniliowym lub maczkiem cukrowym.
16 comments
Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwww.starap-anna.blogspot.com
Mikołaj....jak jest kokos i cytryna to już lubię. Fajne proste ciasteczka i to ich siła. :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSzybko znikają :)
UsuńPrzepis wydaje się prosty i szybki w wykonaniu, a takie smakowitości można wyczarować :)
OdpowiedzUsuńJest prosty i szybki, bo ciasto nie wymaga np.chłodzenia :)
UsuńWiem, że muszą być smaczne skoro wszystkie składniki idealnie do siebie pasują :)
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo pyszne. Idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki, pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacha :-) zabieram przepis i garść smakołyków ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńMuszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie !
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak ciasteczka :)
Jak z wiórkami kokosowymi to nam będą smakować :D
OdpowiedzUsuńA gdzie jest informacja w jakiej temperaturze i jak długo je piec??? Wstawiłam na czuja do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20min.
OdpowiedzUsuń