Reklama

poniedziałek, 6 lipca 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Bardzo dobra i prosta sałatka. Przepis od dawna miałem zapisany na kartce, dlatego nie wiem skąd pochodzi. Smakuje na ciepło i zimno. Wiem, bo wypróbowałem obie wersje :)






Składniki :


- 3 - 4 róże kalafiora,

- suszona żurawina,

- orzechy włoskie,

- natka pietruszki,

- sól, pieprz,

- 1/2 - 1 łyżeczki utartego kminu rzymskiego,

- 1 - 2 łyżki oleju.

Sos :

- gęsty jogurt naturalny

- sól, pieprz,

- łyżka soku z cytryny,

- czosnek granulowany.


Wykonanie:

Kalafiora ściąć nożem, aby otrzymać małe różyczki. Wymieszać z solą, pieprzem, kminem i olejem. Upiec w piekarniku na półmiękko, pamiętając o przemieszaniu. Wyłożyć na talerz, posypać żurawiną, orzechami i posiekaną natką pietruszki. Przygotować sos i polać sałatkę przed jedzeniem.


               



Letnie oczyszczenie Lekkie i szybkie dania na upalne dni

14 komentarzy:

  1. Lubię wszystko od orzechów po jogurt i kmin...a więc chętnie bym się poczęstowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na sałatkję, podoba mi się zestawienie smakowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sałatka, jeszcze pieczonego kalafiora nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafior i żurawina.... Fajne połączenie sałatka idealnie dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna kompozycja, tez miałam robić jakąś sałatkę z kalafiorem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł dla mnie, zwłaszcza, że kalafiora rzadko używam w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń