Sałatka z pieczonym kalafiorem
18:41Bardzo dobra i prosta sałatka. Przepis od dawna miałem zapisany na kartce, dlatego nie wiem skąd pochodzi. Smakuje na ciepło i zimno. Wiem, bo wypróbowałem obie wersje :)
Składniki :
- 3 - 4 róże kalafiora,
- suszona żurawina,
- orzechy włoskie,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1/2 - 1 łyżeczki utartego kminu rzymskiego,
- 1 - 2 łyżki oleju.
Sos :
- gęsty jogurt naturalny
- sól, pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- czosnek granulowany.
Wykonanie:
Kalafiora ściąć nożem, aby otrzymać małe różyczki. Wymieszać z solą, pieprzem, kminem i olejem. Upiec w piekarniku na półmiękko, pamiętając o przemieszaniu. Wyłożyć na talerz, posypać żurawiną, orzechami i posiekaną natką pietruszki. Przygotować sos i polać sałatkę przed jedzeniem.
13 comments
Lubię wszystko od orzechów po jogurt i kmin...a więc chętnie bym się poczęstowała. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo pomysłowa sałatka :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sałatkję, podoba mi się zestawienie smakowe
OdpowiedzUsuńSuper sałatka, jeszcze pieczonego kalafiora nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jest lepszy od gotowanego :)
UsuńKalafior i żurawina.... Fajne połączenie sałatka idealnie dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła :)
UsuńŚwietna kompozycja, tez miałam robić jakąś sałatkę z kalafiorem:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł dla mnie, zwłaszcza, że kalafiora rzadko używam w sałatkach.
OdpowiedzUsuńW sałatkach się dobrze sprawdza :)
UsuńCzęstuję się- pycha :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń