Reklama

czwartek, 2 lipca 2015

Placuszki - racuszki truskawkowe

Placuszki truskawkowe z sosem truskawkowym zasmakują z pewnością wszystkim :)








 Składniki :

- 2 szklanki mąki pszennej,

- szklanka zmiksowanych truskawek,

- szklanka maślanki,

- 2 jajka,

- płaska łyżeczka sody,

- truskawki,

- cukier do smaku.

Wykonanie :

Część truskawek na sos rozgnieść z cukrem i podgrzać w garnku. Dodać część pokrojonych w ćwiartki truskawek i całość wymieszać
Mąkę wymieszać z sodą, dodać maślankę, zmiksowane truskawki i jajka. Wymieszać na gładkie ciasto i smażyć małe placki. Nie należy odstawiać ciasta, ponieważ z koloru różowego robi się odcień szarego.

 Lekkie i szybkie dania na upalne dni

14 komentarzy:

  1. Soda w takim kwaśnym towarzystwie wyrasta niczym drożdże. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście,że by mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie! Już dawno po kolacji a ja poczułam burczenie w brzuchu patrząc na racuchy z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko zrobić póki są truskawki :)

      Usuń
  4. Sos truskawkowy wygląda bosko, bardzo w moim guście! :) cudowny, letni przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadanie z ulubionymi truskawkami, to mi poprawia zawsze humor. I tak mam już dobry, bo piątek, ale zawsze to odrobina rozpieszczenia rano :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny miałeś obiad, uwielbiam racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mam wielka ochotę na takie racuszki, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wygląda, dawno nie jadłam żadnych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Truskawki pasują do wszystkiego, a już szczególnie do takich placuszków :D

    OdpowiedzUsuń