Naleśniki z mięsem
19:23Naleśniki to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wytrawne, z mięsem.
Ciasto na naleśniki :
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki pełnoziarnistej,
- jajko,
- 2 szklanki wody gazowanej,
- około szklanki mleka,
- sól,
- 2 łyżki oleju.
Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 15 minut, po czym usmażyć naleśniki.
Farsz :
- około 1/2 kg mięsa z łopatki,
- cebula,
- świeża papryka czerwona,
- sól, pieprz,
- czerwona czubryca,
- olej do smażenia mięsa,
- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią,
- parmezan.
Wykonanie :
Mięso pokroić w małą kostkę, obsypać obficie czubrycą, solą, pieprzem i przesmażyć razem z posiekaną cebulą na oleju. Przykryć i poddusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną paprykę. Całość zmielić lub zmiksować w robocie i doprawić. Naleśniki posypać parmezanem, posmarować mięsem, posypać suszonymi pomidorami i znów ponownie parmezanem. Zwinąć i przesmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku.
15 comments
Bardzo smaczne, lubię z mięskiem :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię :)
UsuńOj proszę Pana ale Pan nas dziś uraczył :)))
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, u mnie w domu też czasami się takie robi :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam naleśników z mięsnym farszem. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńTeż dawno nie miałem, dlatego zrobiłem :)
UsuńDawno nie robiłam naleśników z mięsnym farszem. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam naleśników z mięsnym farszem. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńAle bym takich zjadła!
OdpowiedzUsuńNic tylko robić ;)
UsuńMogłabym teraz takie zjeść :)
OdpowiedzUsuńDo dzieła :))
UsuńTakie naleśniki uwielbiam, ale mi narobiłeś apetytu:)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo pożywne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i niecodzienny obiad :)
OdpowiedzUsuń