Reklama

poniedziałek, 13 lipca 2015

Naleśniki z mięsem

Naleśniki to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wytrawne, z mięsem.






Ciasto na naleśniki :

- szklanka mąki pszennej,

- szklanka mąki pełnoziarnistej,

- jajko,

- 2 szklanki wody gazowanej,

- około szklanki mleka,

- sól,

- 2 łyżki oleju.

Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 15 minut, po czym usmażyć naleśniki.

Farsz :

- około 1/2 kg mięsa z łopatki,

- cebula,

- świeża papryka czerwona,

- sól, pieprz,

- czerwona czubryca,

- olej do smażenia mięsa,

- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią,

- parmezan.


Wykonanie :




Mięso pokroić w małą kostkę, obsypać obficie czubrycą, solą, pieprzem i przesmażyć razem z posiekaną cebulą na oleju. Przykryć i poddusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną paprykę. Całość zmielić lub zmiksować w robocie i doprawić. Naleśniki posypać parmezanem, posmarować mięsem, posypać suszonymi pomidorami i znów ponownie parmezanem. Zwinąć i przesmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku.

17 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne, lubię z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj proszę Pana ale Pan nas dziś uraczył :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, u mnie w domu też czasami się takie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam naleśników z mięsnym farszem. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dawno nie miałem, dlatego zrobiłem :)

      Usuń
  5. Dawno nie robiłam naleśników z mięsnym farszem. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam naleśników z mięsnym farszem. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogłabym teraz takie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie naleśniki uwielbiam, ale mi narobiłeś apetytu:)

    OdpowiedzUsuń