Dżem truskawkowo - porzeczkowy
11:39Kiedy zobaczyłem dżem na blogu Kraina Sosny, wiedziałem, że też taki chcę. Cała rodzina lubi kwaskowate owoce, a porzeczka w tym połączeniu musiała dobrze smakować :) Nie myliłem się, dżem smakował wszystkim i dorobiliśmy drugą porcję. Powstała też wersja z czarną porzeczką, równie pyszna.
Polecam :)
Składniki :
- 4 kg truskawek,
- 1, 5 kg czerwonej porzeczki,
- 1 kg czarnej porzeczki,
- ok. kg cukru lub jak kto lubi ( moje truskawki były bardzo słodkie ),
- wanilia.
Wykonanie :
Owoce obrać. Truskawki podzielić na dwa garnki, do jednego dodać porzeczki czerwone, do drugiego czarne. Rozgotować, dodać cukier, a do garnka z czerwoną porzeczką nasionka z wanilii. Gotować około 30 - 40 minut, przekładać do słoików, zakręcać i odwrócić do góry dnem lub dla pewności zapasteryzować ( ja tak zrobiłem ). Pyszne :))
13 comments
takiej kombinacji jeszcze nie probowałam
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
UsuńTo pyszne połączenie :) My dodajemy jak najmniej substancji słodzącej aby mieć dodatek do słodkich np. lodów :D
OdpowiedzUsuńU mnie dżemy też nie są zbyt słodkie, a np. powidła śliwkowe całkiem bez cukru :)
UsuńŚwietnie połączenie i przepiękny kolorek. Naleśniki z takim dżemem....mmm :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobre :)
UsuńWspaniały ten dżemik :-) pasowałby do mojego chlebka :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie pasowałby ;) U mnie akurat z razowym, też na zakwasie :)
UsuńSmakowicie wygląda Twój dżem, ja jutro robię z czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńZ czarnej też smakowity :)
UsuńPiękny intensywny kolor Ci wyszedł :) Aż mam ochotę uzbroić się w łyżkę i przystąpić do ofensywy :}
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :))
Usuń