Reklama

niedziela, 12 lipca 2015

Dżem truskawkowo - porzeczkowy

Kiedy zobaczyłem dżem na blogu Kraina Sosny, wiedziałem, że też taki chcę. Cała rodzina lubi kwaskowate owoce, a porzeczka w tym połączeniu musiała dobrze smakować :) Nie myliłem się, dżem smakował wszystkim i dorobiliśmy drugą porcję. Powstała też wersja z czarną porzeczką, równie pyszna.
Polecam :)






Składniki :

- 4 kg truskawek,

- 1, 5 kg czerwonej porzeczki,

- 1 kg czarnej porzeczki,

- ok. kg cukru lub jak kto lubi ( moje truskawki były bardzo słodkie ),

- wanilia.

Wykonanie :

Owoce obrać. Truskawki podzielić na dwa garnki, do jednego dodać porzeczki czerwone, do drugiego czarne. Rozgotować, dodać cukier, a do garnka z czerwoną porzeczką nasionka z wanilii. Gotować około 30 - 40 minut, przekładać do słoików, zakręcać i odwrócić do góry dnem lub dla pewności zapasteryzować ( ja tak zrobiłem ). Pyszne :))




14 komentarzy:

  1. takiej kombinacji jeszcze nie probowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. To pyszne połączenie :) My dodajemy jak najmniej substancji słodzącej aby mieć dodatek do słodkich np. lodów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dżemy też nie są zbyt słodkie, a np. powidła śliwkowe całkiem bez cukru :)

      Usuń
  3. Świetnie połączenie i przepiękny kolorek. Naleśniki z takim dżemem....mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały ten dżemik :-) pasowałby do mojego chlebka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie pasowałby ;) U mnie akurat z razowym, też na zakwasie :)

      Usuń
  6. Smakowicie wygląda Twój dżem, ja jutro robię z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny intensywny kolor Ci wyszedł :) Aż mam ochotę uzbroić się w łyżkę i przystąpić do ofensywy :}

    OdpowiedzUsuń