Reklama

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Schab przekładany

Aromatyczne i smaczne danie mięsne z piekarnika. Dodatki warzywne możemy dobierać według własnego upodobania. W moim schabie znalazła się cebula i papryka.



Składniki :

- około 1,5 kg schabu bez kości,

- cebula,

- papryka świeża,

- sól, pieprz,

- papryka słodka mielona,

- świeży i suszony rozmaryn,

- świeży i suszony tymianek,

- majeranek,

- czosnek granulowany.

Wykonanie :




Mięso naciąć w plastry, nie przecinając do końca. Wszystkie przyprawy ( oprócz świeżych) w równych ilościach wymieszać i natrzeć nimi mięso. W nacięcia wkładać krążki cebuli i paski papryki. Posypać świeżymi ziołami i włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i piec w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni, przez 1,5 - 2 godzin w zależności od grubości schabu. Miękkość sprawdzić wbijając szpikulec lub odskubać kawałek mięsa i posmakować.Jeśli jest miękkie naczynie odkryć i piec do lekkiego zrumienienia.


Polecam również schab nadziewany suszonymi pomidorami  i schab kresowy

12 komentarzy:

  1. Nieźle go nadziałeś, efektownie i smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, ale strasznie nieprecyzyjny przepis. W jakiej temperaturze i co to znaczy "do miękkości"? Godzina? Dwie? Przecież surowe mięso też jest miękkie. Czy takie nacinanie i przekładanie mięsa warzywami sprawia, że jest ono jakoś wyjątkowo soczyste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperaturę mogę podać orientacyjnie, mam piekarnik gazowy i nie utrzymuje on jednakowej temperatury cały czas. Około 180 stopni i około 1,5 - 2 godzin.Można po tym czasie skubnąć trochę mięsa i sprawdzić czy jest dobre. W surowe mięso jeśli sie wbije patyczek od szaszłyka lub ostrze noża nie wejdzie miękko, w upieczone tak. Przełożone mięso przechodzi również aromatem i smakiem warzyw

      Usuń
  3. Proste, a jakie efektowne, na pewno schabik był pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na pyszne mięsko :) Też muszę upiec takie przekładane ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały:) z wielkim apetytem zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny, aż chętna jestem spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Nooo robi wrażenie! Bardzo fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. WoW! Ale ciekawe i fajne i jakie proste! Trzeba koniecznie spróbować. BTW Czy ktoś ma jakiś sposób, by taki blok schabu nie kurczył się tak w pieczeniu? Wiem, wiem... taka jego natura, ale może jednak...

    OdpowiedzUsuń