Reklama

środa, 14 stycznia 2015

Schab nadziewany suszonymi pomidorami

Ten schab nadziałem w taki sam sposób jak schab kresowy. I na tym podobieństwa się kończą. W tym schabie dominuje smak i zapach suszonych pomidorów i ziół. Można go zjeść z dodatkami na obiad lub zwyczajnie, na kanapce.





Składniki:

- około kilograma schabu bez kości,

- słoik suszonych pomidorów,

- zioła prowansalskie,

- sól, pieprz kolorowy,

- tymianek ( dałem świeży ),

- papryka słodka mielona,

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

- 1 żółtko.

Wykonanie:



Schab naciąć wzdłuż w trzech lub czterech miejscach i natrzeć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Pomidory suszone drobno posiekać, dodać zioła, koncentrat, żółtko i przyprawy. Nadzienie włożyć w nacięcia, a następnie cały schab do rękawa foliowego. Ja część nadzienia, które zostało rozsmarowałem na wierzchu. Najlepiej tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc. Piec w piekarniku około godziny.

Zdrowy obiad

4 komentarze:

  1. mniam! wygląda apetycznie!

    ps. chciałabym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglada rewelacyjnie! zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń