Reklama

środa, 21 stycznia 2015

Udka pieczone prowansalskie i pomidorowy ryż

Jeden z moich ulubionych obiadów. Udka pieczone z ziołami i ryż, tym razem pomidorowy. Całość właściwie robi sie sama, prawie sama ;)




Składniki :

- udka z kurczaka,

- zioła prowansalskie,

- suszone pomidory w proszku,

- czosnek granulowany,

- sól, pieprz kolorowy.

Ryż pomidorowy :

- 100 g  ryżu,

- 1 łyzka koncentratu pomidorowego,

- 2 - 3 posiekane suszone pomidory,

- świeży, pokrojony w małą kostkę pomidor,

- sól, pieprz,

- świeży tymianek.

Wykonanie:



                      
Udka można, ale nie trzeba podzielić na pół i posypać przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić chociaż na godzinę do lodówki. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości, pod koniec rozcinając rękaw, aby udka się zrumieniły.
Ryż ugotować i gorący wymieszać z resztą składników doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz