Reklama

niedziela, 26 kwietnia 2015

Gulasz zapiekany z bagietką

Gulasz w moim domu jest daniem chętnie jadanym. Tym razem pieczony w piekarniku i  podany w bardziej efektownej formie niż zazwyczaj :)




Składniki :

- mięso z szynki lub inne ( miałem około 1,5 kg ),

- 1 cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- biała część pora,

- przyprawa gruzińska,

- sól,

- około szklanki piwa karmi,

- bagietka,

- masło,

- musztarda,

- olej do podsmażenia,

- mąka do obsypania mięsa.


Wykonanie :




                          






Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą, obsypać mąką i obsmażyć razem z posiekaną cebulą na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać około 1,5 szklanki wody, zagotować i powstały płyn ze "smakiem mięsa" przelać do naczynia. Dodać posiekany czosnek, zalać piwem, a na wierzchu ułożyć plasterki pora. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i dusić do miękkości. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować z obu stron masłem i musztardą, ułożyć na zakładkę na wierzchu gulaszu. Zapiec, ale już bez przykrycia.

11 komentarzy: