Papryka faszerowana
18:25Można to danie przygotować na specjalne życzenie domowników, ale może być, tak jak w moim przypadku daniem czyszczącym lodówkę :)
Składniki :
- 2 papryki czerwone,
- 50 g ugotowanego ryżu,
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 4 plasterki szynki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- kulka mozzarelli,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- natka pietruszki,
- olej do podsmażenia.
Wykonanie :
Cebulę i pieczarki posiekać. Razem z szynką podsmażyć na oleju. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Dołożyć koncentrat i wymieszać z ugotowanym ryżem. Gdy lekko przestygnie dodać startą na tarce mozzarellę. Wymieszać farsz i wypełnić nim przekrojone i oczyszczone papryki. Papryki ułożyć na patelni, podlać lekko wodą, przykryć pokrywką i dusić do porządanej miękkości papryki. Przygotowane papryki posypać natką pietruszki.
12 comments
Uwielbiam paprykę i to pod każdą postacią. Z takim farszem mogłabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuńTeż tak lubię :)
UsuńMoże i z resztek, ale jakie pyszne. Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńJedno z moich ulubionych dań:)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo:)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, bardzo lubię takie jedzonko
OdpowiedzUsuńSmaczne i super danie :)
OdpowiedzUsuńFajny sposób, dotychczas spotykałam się tylko z paprykami pieczonymi
OdpowiedzUsuńPysznie fajnie faszerowane papryczki!
OdpowiedzUsuńLubię faszerowaną paprykę, w sezonie robię ją bardzo często.
OdpowiedzUsuńostatnio pokochałam faszerowane warzywa! ;) z chęcią bym ponownie zjadła ;)
OdpowiedzUsuń