Reklama

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Papryka faszerowana

Można to danie przygotować na specjalne życzenie domowników, ale może być, tak jak w moim przypadku daniem czyszczącym lodówkę :)


Składniki :

- 2 papryki czerwone,

- 50 g ugotowanego ryżu,

- 1 cebula,

- 200 g pieczarek,

- 4 plasterki szynki,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- kulka mozzarelli,

- sól, pieprz,

- zioła prowansalskie,

- natka pietruszki,

- olej do podsmażenia.


Wykonanie :

Cebulę i pieczarki posiekać. Razem z szynką podsmażyć na oleju. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Dołożyć koncentrat i wymieszać z ugotowanym ryżem. Gdy lekko przestygnie dodać startą na tarce mozzarellę. Wymieszać farsz i wypełnić nim przekrojone i oczyszczone papryki. Papryki ułożyć na patelni, podlać lekko wodą, przykryć pokrywką i dusić do porządanej miękkości papryki. Przygotowane papryki posypać natką pietruszki.



Pieczarkowy Tydzień 2015 Pieczarkowy Tydzień 2015

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam paprykę i to pod każdą postacią. Z takim farszem mogłabym jeść codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i z resztek, ale jakie pyszne. Dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie, bardzo lubię takie jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób, dotychczas spotykałam się tylko z paprykami pieczonymi

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie fajnie faszerowane papryczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię faszerowaną paprykę, w sezonie robię ją bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio pokochałam faszerowane warzywa! ;) z chęcią bym ponownie zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń