Reklama

sobota, 25 kwietnia 2015

Pasztet pomidorowy

Przy okazji robienia tradycyjnego pasztetu powstał pasztet pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :)



Składniki :

- około 1 kg mięsa z łopatki,

- około 200 g wątróbki drobiowej,

- włoszczyzna,

- ziele angielskie, pieprz ziarnisty,

- cebula,

- czosnek,

- mała bułka,

- sól, pieprz mielony,

- 2 jajka,

- 5 - 6 suszonych pomidorów z oleju,

- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim,

- 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

- olej do podsmażenia cebuli ( użyłem oleju z suszonych pomidorów )

Wykonanie :

Mięso z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą ugotować do miękkości. Cebulę przesmażyć z oczyszczoną wątróbką na oleju. Czosnek obrać, a bułkę namoczyć w rosole z gotowania mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy.  Jeżeli chcemy mieć pasztet bardziej smarowny to dolewamy trochę rosołu. Masę przekładamy do wysmarowanych olejem foremek i pieczemy do lekkiego zrumienienia wierzchu.

6 komentarzy:

  1. Często robię pasztet z pomidorami i jest bardzo smaczny, ale z suszonymi musi być jeszcze lepszy. Dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę :) Ja dodałem wszystko co było pomidorowe w domu :)

      Usuń
  2. Och,zjadłabym z apetytem,bardzo smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, pomyłkowo mi się usunął komentarz.

      Usuń
  4. Takiego domowego pasztetu z mięsem jeszcze nie jadłyśmy ale warzywne owszem :) Ne wiemy jakiej jest konsystencji ale te bezmięsne można przyrządzać na różne sposoby, np. można przygotować wytrawny torcik :)

    OdpowiedzUsuń