Reklama

wtorek, 28 kwietnia 2015

Babka pomarańczowo - kakaowa z krówkami

Babki w mojej rodzinie są bardzo lubiane i dość często pieczone. Często bazuję na przepisie na babkę majonezową, trochę zmieniam, trochę dodaję, ale zawsze wychodzi mięciutka i puszysta.



Składniki :

- 5  jajek,

- 3/4 szklanki cukru,

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 czubata łyżka,

- 1 łyżka proszku do pieczenia,

- 1 czubata łyżka kakao,

- 3 łyżki majonezu,

- sok i skórka starta z jednej pomarańczy,

- 5 -6 posiekanych krówek.


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać majonez. Obie mąki bez dodatkowej łyżki i proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej dodatki pomarańczowe, łyżkę mąki i krówki. Wymieszać łyżką i wlać na zmianę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do "suchego patyczka".

14 komentarzy:

  1. Artysta, normalnie artysta:) Bardzo ładna babeczka, cudowny wzorek.... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda! smak pewnie równie udany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna babeczka, mniam, narobiłeś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda ta babka :) Krówek nie lubię, ale za to pomarańcze i kakao to moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja krówki lubię,ale można je spokojnie ominąć :)

      Usuń
  5. Jakie fajne kakaowe zawijaski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze !!!baba jak malowana ,taka wyrośnięta .Cudownie się prezentuje
    Podziwiam ,podziwiam )Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przekrój przepiękny! Chyba wymaga wprawy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wymaga, ciasto kłaść na przemian i samo wychodzi :)

      Usuń