Reklama

środa, 8 kwietnia 2015

Babka krówkowo - malinowa

Babka o smaku krówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd. Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe.




Składniki :

Ciasto karmelowe :

- masa krówkowa o smaku czekoladowym,

- 100 g masła,

- 200 g mąki pszennej,

- 80 g budyniu waniliowego,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 5 jajek,

- 2 łyżki cukru waniliowego.

Ciasto malinowe :

- 2 jajka,

- 2 łyżki cukru,

- 4 łyżki soku ze świeżych malin,

- 4 łyżki oleju,

- 1 duży budyń malinowy,

- mąka pszenna ( tyle, aby z budyniem wyszło 1/2 szklanki ),

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie :

Masło roztopić w garnku i dodać masę krówkową. Całość wymieszać, jeśli nie jest płynne to lekko podgrzać. Przelać do miski. Białka ubić z cukrem. Do masy krówkowej dodać miksując żółtka i przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch wylać ciasto malinowe : ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i sok malinowy. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Wymieszać szpatułką. Ciasto w formie przemieszać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka, około 50 minut.
Ja oblałem babkę białą czekoladą, a na niej zrobiłem paski z pudru i soku malinowego.

Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

11 komentarzy: