Reklama

niedziela, 12 kwietnia 2015

Chleb żytni z rozmarynem

Chcąc zmienić nieco smak tradycyjnego żytniego chleba dorzuciłem trochę rozmarynu, który rośnie na kuchennym parapecie. Potem dodałem jedno jabłko pokrojone w kostkę i wyszło całkiem fajne pieczywo. Mój chleb został upieczony na zakwasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go z dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :)


Składniki :

Na noc przygotować zaczyn z:

200 ml ciepłej wody, 3 łyżek zakwasu i mąki żytniej w takiej ilości, aby zaczyn miał konsystencję owsianki ( około 3/4 szklanki ). Przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Rano dodać:

- 250 ml ciepłej wody,

- 1 łyżeczkę soli,

- posiekane igiełki świeżego rozmarynu ( dałem z jednej gałązki ),

- garść siemienia lnianego,

- 2 szklanki mąki żytniej,

- około 1 szklanki mąki pszennej

Ciasto dokładnie wyrobić mikserem z hakami, na koniec dodać jedno pokrojone jabłko. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, co pół godziny zarobić szpatułką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia, posypać wierzch mąką i piec do zrumienienia. Chleb jest upieczony, gdy postukany w spód wyda głuchy dźwięk. Ja zazwyczaj, gdy chleb jest rumiany wyjmuję z formy i jeszcze dopiekam.
W moim bochenku w jednym miejscu odeszła skórka, ponieważ podczas wyrastania przykleił się papier do pieczenia i niepotrzebnie go odkleiłem :)


13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rozmaryn i ten jego "leśny" posmak. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Napewno wyśmienity:)ja wczoraj upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie,pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej rodzinie najlepiej lubimy właśnie chleby na zakwasie :)

      Usuń
  3. Chlebuś jak marzenie ,zdrowy i smaczny bo swojej roboty
    Udany ten chleb ...Skosztowałabym chleba takiego domowego wypieku .
    Pyszności ,pyszności i jeszcze raz pyszności ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem trochę skórka odeszła, ale na smaku nie ucierpiał :)

      Usuń
  4. Rozmaryn jest nam nieco obcy... nigdy nas nie kusiło aby go spróbować, nie wiadomo dlaczego :P Ciekawe jak smakuje razem z takim chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy chleb to świetna sprawa, gwarancja smaku i jakości :) Fantastyczny wypiek, udał Ci się :) Sama jestem pasjonatką domowego pieczywa, ale to głównie zasługa świetnego zestawu do własnoręcznego wypieku, który znalazłam w swojej okolicy. Ekologiczny zakwas, dobrany rodzaj mąki, chwila czasu i mimo bycia kuchennym beztalenciem, mogę się cieszyć pieczywem porównywalnym do Twojego! Ech, dobrze, że można teraz nabyć takie produkty bo inaczej skończyłoby się na cieknącej ślince..:D

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy mamy zakwas w domu, pieczenie chleba stało się normą :)

      Usuń