Reklama

niedziela, 8 marca 2015

Scones

Przepis od Gin, ja natomiast zamieniłem kremówkę na jogurt naturalny i dodałem wiórki kokosowe, bo nie wszyscy w domu mogą jeść orzechy. Dodam, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo dobre.


Składniki :

- 300 g mąki,

- 180 ml jogurtu naturalnego,

- 80 g zimnego masła,

- 1 łyżka cukru,

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- garść wiórków kokosowych,

- suszona żurawina.

Wykonanie :

Sypkie składniki włożyć do miski, dodać zimne masło i rozetrzeć całość na kruszonkę. Dodać jajko z jogurtem, zagnieść, na koniec dosypując żurawinę. Ciasto wyłożyć na blachę, spłaszczyć ręką na koło, pokroić na trójkąty. I ja tutaj zrobiłem błąd, ponieważ nie rozłożyłem ich na osobne kawałki, więc trochę się skleiły.

16 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam czas nadrobić zaległości. Smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowały :)
    Cudownie pulchniutkie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię:)posmarowane masłem bardzo mi smakują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostały zjedzone, raz z masłem, raz z dżemem :)

      Usuń
  4. Ciekawie wygląda i ciekawie musi smakować :)
    Żurawina do takich wypieków nadaje się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko z wiórkami kokosowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo ciekawie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też będę dziś robić, ale w wersji wytrawnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zajrzę jak smakowały, bo też myślałem o wytrawnym smaku :)

      Usuń
  8. Super, cały czas zabieram się za ich upieczenie. Niestety, wiecznie coś mi staje na drodze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, udała Ci się zamiana , świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. kooocham scones, kooocham!!!! <3 mniam, z wiórkami kokosowymi musza być bardzo aromatyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie robiłam, ale nadrobię :) :) świetne!

    OdpowiedzUsuń