Reklama

piątek, 20 marca 2015

Chleb orkiszowy z sezamem

Chleb pieczony na zakwasie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i dodatkiem sezamu. Bardzo dobry więc polecam.



Składniki :

Wieczorem nastawiamy zaczyn z :

- 3 - 4 łyżki zakwasu ( mam żytni ),

- 200 ml letniej wody,

- 6 - 7 łyżek mąki orkiszowej.

Wymieszać i odstawić na noc, przykryty ściereczką i workiem foliowym.

Rano wymieszać i dodać :

- 250 ml letniej wody,

- 2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej,

- garść płatków owsianych,

- garść sezamu,

- 1 łyżeczka soli.

Wyrobić ciasto i przykryte ściereczką i workiem odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie co pół godziny zamieszać ciasto ( ja robię to szpatułką silikonową). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem, wygładzić wierzch, zwilżyć wodą i obsypać sezamem. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Potem można wyjąć za papier z keksówki i piec do chwili, aż postukany w spód chleb, wyda głuchy dźwięk.

Pieczywo pełnoziarniste 2015 Domowa piekarenka 2015

12 komentarzy:

  1. Pyszny chleb. Uwielbiam zapach pieczonego chleba

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, jak będę robić chleb, to chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezam to bardzo dobry dodatek do chleba :) Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro mówisz,że dobry to trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę zrobić koniecznie zakwas :)

    OdpowiedzUsuń