Reklama

niedziela, 29 marca 2015

Mięso pod ziołową kruszonką

Smaczne i aromatyczne mięso przykryte kruszonką z zieleniną i zapieczone w piekarniku. Do tego dania nadaje się zarówno filet z kurczaka, indyka lub schab. W towarzystwie pieczonych ziemniaków smakuje świetnie :)



Składniki :

- 6 plastrów mięsa ( użyłem 2 filety z kurczaka )

- 3 kromki chleba,

- 3 łyżki posiekanego koperku,

- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,

- 3 łyżki oleju,

- musztarda sarepska,

- sól, pieprz,

- mąka do obtoczenia mięsa.


Wykonanie :

Z chleba obkroić skórkę, a miąższ bardzo drobno posiekać. Dodać koperek, natkę, czosnek i 2 łyżki oleju. Całość wymieszać. Mięso przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć na blachę i posmarować musztardą. Na każdy kawałek mięsa nałożyć kruszonkę i zapiec w piekarniku do zrumienienia.
Jeżeli użyjemy schabu to należy go przed obsmażeniem lekko rozbić.

12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, uwielbiam takie zapiekane kotleciki, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mięsem nie próbowałam takiej kruszonki, ale z rybą. Było smaczne więc z mięsem smakuje jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z rybą też robiłem, ale z dodatkiem chrzanu :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł, ja również zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na obiad ;) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Ziemniaczki są pięknie przyrumienione :) Mięsko też wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał...ale pomysł, brzmi ciekawie i zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z chęcią przetestuję dla mojego mięsożercy :)

    OdpowiedzUsuń