Reklama

piątek, 13 marca 2015

Babka zebra

Przepis na babkę z zasobów rodzinnych. Zazwyczaj piecze się ją w okrągłej formie, ale ja upiekłem w tej, którą miałem pod ręką. Wyszedł może bardziej tygrys niż zebra, niemniej ciasto smaczne :)


 



Składniki :

-5 jajek,

- 3/4 szklanki cukru,

- 3/4 szklanki oleju,

- 1 szklanka oranżady lub innego  gazowanego napoju,

- 2,5 szklanki mąki,

- 2 łyżki kakao,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- aromat arakowy lub inny.

Wykonanie :

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i cały czas mieszając wlać oranżadę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać aromat i kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Wlewać do formy na zmianę. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut.



Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

15 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje Nie ważne czy zebra czy tygrys ważne , aby była smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Zebra jak zawsze smakowita. Ja też nie piekę jej w tortownicy. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. jako dzieciak bardzo lubiłam, a i teraz bym z chęcią posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w akcji "Babki Wielkanocne 2015" :) Przypominam że do akcji można zgłaszać wpisy archiwalne (dodane od 10 marca 2014) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz propozycja na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście jak tygrysek :) Fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczka ma cudne wzorki :) No i ta polewa... to jest w nich najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry tygrys nie jest zły :)
    Pysznie wygląda ta babeczka :)

    OdpowiedzUsuń