Reklama

niedziela, 22 marca 2015

Ciastka wiśniowe z czekoladą

Skoro piecze się ciastka pomarańczowe czy cytrynowe to dlaczego by nie spróbować wiśniowych. Właśnie to myślenie doprowadziło do czynu czyli upieczenia  takich trochę odmieńców. Może ktoś się skusi na takie ciastko kolorze fioletowym :))



Składniki :

- około 3/4 szklanki wiśni ( użyłem mrożonych ),

- 100 g roztopionego masła,

- 2 zawartości torebek herbaty owocowej ( użyłem wiśniowej ),

- 1 jajko,

- 1/2 szklanki cukru,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- około 2,5  szklanki mąki,

- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady.

Wykonanie :




Wiśnie drobno posiekać ( najlepiej, gdy są zamrożone ). Przełożyć do miski, dodać cukier i jajko. Masło rozpuścić i do gorącego wsypać herbatę. Chwilę zaparzać i dodać do miski. Wymieszać i dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, ewentualnie dosypać więcej mąki i schłodzić w lodówce przez 2 godziny lub w zamrażalniku przez godzinę. Z ciasta uformować kulki, spłaszczyć i piec w nagrzanym piekarniku około 10 - 15 minut. Intensywność koloru zależy od długości pieczenia.

7 komentarzy:

  1. Muszą być bardzo smaczne z tymi wisienkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka dobre na wszystko :D A już szczególnie z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne, lekko kwaskowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, świetny pomysł, czekolada i wiśnie to świetne połaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń