Reklama

środa, 11 marca 2015

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Tradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone z kleksem jogurtu i szczypiorkiem :)



Składniki :

- około 1/2 kg ziemniaków,

- 1 cebula,

- 300 g kapusty kiszonej,

- jajko,

- 3 - 4 łyżki mąki pszennej,

- sól, pieprz,

- olej do smażenia.

Wykonanie :

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie. Kapustę drobno poszatkować i razem z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać mąki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i chrupko. Smacznego.

          Wielki Post 2015

11 komentarzy:

  1. Tak smacznie wyglądają te placki, że ma się ochotę je schrupać .

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z samą kapustą i są pyszne :) Te też muszą być dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam placki ziemniaczane - Twoje mają nową nieznaną nutę - muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię kapustę kiszoną, ale jem głównie samą, w kotlecie myślę, że super smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak sie lubi kapustę kiszoną, to i te placki przypadną do gustu :)

      Usuń
  5. Wyglada pysznie i napewno takie są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie :) My znamy tylko te w wersji na słodko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych raczej na słodko się nie zje, ale na wytrawnie też dobrze smakują :)

      Usuń