Reklama

wtorek, 3 marca 2015

Kotlety mielone po szwedzku

Przepis zaczerpnięty z książki " Najlepsze kotlety ". Kolor różowy zawdzięczają dodatkowi marynowanego buraczka, choć w całym daniu nie jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis.





Składniki :

- 300 g mielonego mięsa,

- mała cebula,

- 1/2 ziemniaka,

- 1mały, marynowany burak,

- 1małe jajko,

- 2 - 3 łyżki bułki tartej,

- 2 łyżki mleka,

- sól, pieprz,

- bułka tarta do obtoczenia,

- olej do smażenia.

Wykonanie :

Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Połówkę ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce, a buraka pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników, doprawić i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano.

4 komentarze:

  1. Nigdy nie pomyślałam o tym żeby dodać buraczka do mielonego, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no na tai pomysł napewno bym nie wpadła :) Ale że buraczki lubięwydaje mi się bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlety mielone to tradycja w polskiej kuchni. Każda nowość mile wiadziana, a ten burak - coś w sobie ma. ;) Przy najbliższej okazji, też dodam. :)

    OdpowiedzUsuń