Reklama

poniedziałek, 23 marca 2015

Puree selerowo - ziemniaczane

Puree inne w smaku niż klasyczne, a to wszystko za sprawą selera i dodatków. Świetnie smakowało ze smażoną kiełbasą i cebulką :)



Składniki :

- około 300 g selera,

- około 300 g ziemniaków,

- łyżka masła,

- mleko,

- gałka muszkatołowa,

- sól, pieprz biały,

- uprażony sezam,

- szczypiorek.


Wykonanie :

W osolonej wodzie ugotować do miękkości obrane ziemniaki i seler. Odcedzić, gorące rozgnieść z łyżką masła i taką ilością mleka, aby wyszło gładkie puree. Doprawić pieprzem i gałką. Wyłożyć na talerz i posypać uprażonym sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

14 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze takiego puree czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest fajne, ale trzeba lubić seler :)

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł, wypróbuję i może wreszcie przestanę wyrzucać selera z rosołu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, lubię takie wiejskie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W ogóle seler świetnie się sprawdza w towarzystwie ziemniaka. A próbowałeś popaćkać go z jabłkiem zamiast ziemniaków? Też ciekawie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja takiego nie znałam,chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczny dodatek, z selerem nie łączyłam, ale widzę, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowicie, pyszny dodatek do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  9. zaskakujący pomysł z selerem - jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń