Reklama

czwartek, 12 marca 2015

Chleb 100 % żytni z żurawiną

Smaczny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem suszonej żurawiny, pieczony na zakwasie. Dla szybszego rośnięcia dodałem jednak trochę drożdży, a dzięki ich dodatkowi chleb żytni nie jest również zbyt kwaśny :)






Składniki :

Zaczyn nastawiony na noc przykryty ściereczką i workiem foliowym :

- 200 ml letniej wody,

- 3 - 4 łyżki zakwasu żytniego,

- 5 - 6 łyżek mąki żytniej  (w takiej ilości, aby uzyskać gęstość papki)

Rano do zaczynu dodajemy :

- około 250 ml letniej wody,

- 10 g świeżych drożdży rozmieszanych w wodzie,

- 1 łyżeczkę soli,

- około 3 szklanek mąki żytniej,

- suszona żurawina.

Wszystkie składniki wyrobić ( można mikserem z hakami ) na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gęste, ale dość miękkie. W razie potrzeby należy dolać wody lub dosypać mąki. Odstawić przykryte ściereczką i folią do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie co pół godziny należy ciasto zagnieść ( najlepiej łopatką ). Przełożyć do keksówki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i czasu aż chleb postukany w spód odda głuchy dźwięk.



Pieczywo pełnoziarniste 2015 Domowa piekarenka 2015

10 komentarzy: