Reklama

środa, 18 marca 2015

Wiśnie pod orkiszowo - jogurtową kołderką

U mnie w domu zamraża się w sezonie różne owoce, aby potem móc delektować się ich smakiem niezależnie od pory roku. Co prawda większa ich część już się ulotniła, ale coś tam zostało np. wiśnie. Deser, który z ich udziałem przygotowałem, najlepiej smakuje na gorąco. Na zimno nie smakowałem :)


Składniki :

- około 500 g mrożonych wiśni bez pestek,

- 2 - 3 łyżki cukru.

Ciasto :

- 3/4 szklanki mąki orkiszowej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 2 łyżki cukru pudru,

- 200 ml jogurtu naturalnego,

- 1 łyżka roztopionego masła,

- cynamon starty na wierzch.

Wykonanie :
                                         

                             






Wiśnie zasypać cukrem i lekko podgrzać. Razem z sokiem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki ciasta oprócz cynamonu wymieszać na gładko i wyłożyć na wiśnie. Wierzch posypać lekko cynamonem. Całość zapiekać w temperaturze około 180 stopni przez około 35 - 40 minut, do lekkiego zbrązowienia. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Pomysł na deser idealny. Ależ bym zjadła takie wiśnie, a moje zapasy się już skończyły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, wyśmienicie wygląda :) wiśnie i czereśnie od dzieciaka uwielbiałam i dalej jem kilogramami, a w takiej wersji to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Banalnie prosty a zarazem twórczy bo same jakoś nigdy na taki nie wpadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm.. prawie jak smaki lata! :) cudowne to musiało być :)

    OdpowiedzUsuń