Reklama

sobota, 7 marca 2015

Naleśniki orkiszowe kokos - ananas

Mąka orkiszowa, biała doskonale sprawdza się w cieście na naleśniki. Do tego serek kokosowy i mus ze świeżego ananasa :)



Składniki :


- 1 szklanka mąki orkiszowej,

- 1 jajko,

- 3/4 szklanki mleka,

- 3/4 szklanki wody,

- 2 łyżki oleju.


Nadzienie :

- 6 - 8 łyżek wiórków kokosowych,

- około 300 g serka waniliowego,

- 1/2 świeżego ananasa,

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.


Wykonanie :

Składniki ciasta zmiksować i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie jeżeli ciasto jest gęste dolać trochę płynu i smażyć cienkie naleśniki.

Wiórki zmiksować w młynku lub blenderze na pastę i wymieszać z serkiem.

Obranego ananasa zmiksować, przełożyć do garnka, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Mus można dosłodzić, ja nie dodałem cukru, bo mój ananas był wystarczająco słodki.
Przygotowane naleśniki posmarować nadzieniem kokosowym, dodać kleks musu i zrolować. Dodatkowo nakładać na talerz łychę musu ananasowego. Twarogowe słodkości 2 Wielki Post 2015

12 komentarzy:

  1. Jakie bombowe nadzienie, na pewno przepysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos i ananas to jedno z moich ulubionych połączeń:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zbieg okoliczności-też ostatnio smażyłam naleśniki z mąki orkiszowej.Fajne dodatki dobrałeś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne nalesniki, muszę któregos dnia tez zrobic, dawno u mnie nalesników nie było

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie jakoś tak częściej ostatnio :)

      Usuń
  5. super pomysł na zdrowe naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń