Reklama

sobota, 27 grudnia 2014

Pierogi drożdżowe smażone

Pierogi drożdżowe, smażone na patelni. Ciasto nie wymaga rośnięcia, a przepis jak zwykle z zasobów rodzinnych, sprzed wielu, wielu lat. Nadzienie oczywiście jakie się chce. U mnie na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami oraz w towarzystwie czerwonego barszczu. W ciągu całego roku i np. na Sylwestra może być mięsne, warzywne itp.


Składniki:

Ciasto:

- 1/2 kg mąki,

- 1 szklanka wody lub mleka,

- 1/2 kostki rozpuszczonego masła,

- 50g świeżych drożdży,

- 1 jajko, 1żółtko,

- sól.

Farsz:

- około 1/2 kg kapusty kiszonej,

- około 1 szklanki grzybów suszonych,

- łyżeczka zmielonych suszonych grzybów 

-1-2 cebule,

- pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy.

Wykonanie:

Kapustę posiekać, dodać namoczone grzyby i podsmażoną cebulkę. Całość ugotować z przyprawami do miękkości. Wszystko przekręcić przez maszynkę lub drobniutko posiekać.
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Można usmażyć wcześniej i odgrzać w piekarniku. Smacznego.





Pierogi wigilijne Wigilia 2014 Pierogi na Wigilię

2 komentarze:

  1. właśnie jem ;) świetny sposób na "recykling" (zużycie resztek z lodówki)

    OdpowiedzUsuń