Pierogi drożdżowe smażone
15:04Pierogi drożdżowe, smażone na patelni. Ciasto nie wymaga rośnięcia, a przepis jak zwykle z zasobów rodzinnych, sprzed wielu, wielu lat. Nadzienie oczywiście jakie się chce. U mnie na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami oraz w towarzystwie czerwonego barszczu. W ciągu całego roku i np. na Sylwestra może być mięsne, warzywne itp.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- 1 szklanka wody lub mleka,
- 1/2 kostki rozpuszczonego masła,
- 50g świeżych drożdży,
- 1 jajko, 1żółtko,
- sól.
Farsz:
- około 1/2 kg kapusty kiszonej,
- około 1 szklanki grzybów suszonych,
- łyżeczka zmielonych suszonych grzybów
-1-2 cebule,
- pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy.
Wykonanie:
Kapustę posiekać, dodać namoczone grzyby i podsmażoną cebulkę. Całość ugotować z przyprawami do miękkości. Wszystko przekręcić przez maszynkę lub drobniutko posiekać.
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Można usmażyć wcześniej i odgrzać w piekarniku. Smacznego.
3 comments
Mniam:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie jem ;) świetny sposób na "recykling" (zużycie resztek z lodówki)
OdpowiedzUsuńWedług tego przepisu zrobię w tym roku pierogi na Wigilię :)
OdpowiedzUsuń