Pierniki z kartki z kalendarza
15:25Przepis na te pierniczki znalazłem na wyrwanej kartce z kalendarz, włożonej do zeszytu z przepisami. Pierniczki robią się miękkie po 2-3 dniach, a na uwagę zasługuje również polewa.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- 200g miodu ( 1/3 części zastąpiłem melasą),
- 200g cukru,
- 1/4 kostki masła,
- 1 jajko,
- przyprawa do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- kilka łyżek mleka,
- 5-6 krówek.
Wykonanie:
W garnku rozpuścić cukier, miód i masło. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, zagotować i przestudzić. Do przesianej mąki z proszkiem dodać masę miodową, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na 4-5 dni do lodówki. Ja chłodziłem 3 dni. Ciasto wyrobić, rozwałkować i piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Krówki z mlekiem rozpuścić w garnku, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do roztopienia wszystkich składników i ciepłą smarować pierniczki.
1 comments
Fajny pomysl na polewe:)
OdpowiedzUsuń