Reklama

piątek, 19 grudnia 2014

Śledziki po prowansalsku

Od długiego już czasu miałem pomysł na śledzie pod taką postacią. Zrobiłem wersję testową i okazało się, że wyszły bardzo dobre.
Na święta lub zabawę sylwestrową. Podam przepis, może ktoś się skusi :)



Składniki:

- 4-5 matjasów lekko solonych,

- 1 wyszorowana i sparzona cytryna,

- zioła prowansalskie,

- pomidory suszone z czosnkiem i bazylią,

- pieprz kolorowy,

- olej,

- ocet.

Wykonanie:

Matjasy wymoczyć w wodzie  i pokroić na kawałki. Połowę cytryny pokroić w cienkie plasterki, a z połowy wycisnąć sok. Kawałki śledzia posypać obficie ziołami i pomidorami. W słoiku układać warstwami rybę, cytrynę i kolorowy pieprz. Wlać sok z połowy cytryny, 1-2 łyżki octu i zalać całość olejem. Słoik przewrócić do góry nogami w celu wymieszania zalewy i odstawić na 2-3 dni do przegryzienia.


zBLOGowani.plŚledzie Wigilijne 2014 Przekąski Sylwestrowe Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz