Śledziki po prowansalsku
14:19Od długiego już czasu miałem pomysł na śledzie pod taką postacią. Zrobiłem wersję testową i okazało się, że wyszły bardzo dobre.
Na święta lub zabawę sylwestrową. Podam przepis, może ktoś się skusi :)
Składniki:
- 4-5 matjasów lekko solonych,
- 1 wyszorowana i sparzona cytryna,
- zioła prowansalskie,
- pomidory suszone z czosnkiem i bazylią,
- pieprz kolorowy,
- olej,
- ocet.
Wykonanie:
Matjasy wymoczyć w wodzie i pokroić na kawałki. Połowę cytryny pokroić w cienkie plasterki, a z połowy wycisnąć sok. Kawałki śledzia posypać obficie ziołami i pomidorami. W słoiku układać warstwami rybę, cytrynę i kolorowy pieprz. Wlać sok z połowy cytryny, 1-2 łyżki octu i zalać całość olejem. Słoik przewrócić do góry nogami w celu wymieszania zalewy i odstawić na 2-3 dni do przegryzienia.
0 comments