Reklama

sobota, 20 grudnia 2014

Śledź z bazylią

Super pomysł na matjasy z bazylią, którą zresztą bardzo lubię. Przepis znalazłem tutaj. Moja wersja wizualnie trochę odbiega od oryginału, ponieważ ja bazylię posiekałem, ale na święta zrobię ze zmiksowaną, będzie zielono :)
Naprawdę warto wypróbować.



Składniki:

- 250 g matjasów ( miałem lekko solone )

- 1 cebula,

- 1/2 szklanki bazylii,

- 1 większy ząbek czosnku,

- sok z połowy małej cytryny,

- szczypta cukru,

- pieprz,

- 100 ml oleju.

Wykonanie:

Matjasy wymoczyć w wodzie, po czy pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić i zalać zimną wodą na kolejne 2 minuty. Resztę składników powinno się zmiksować, ja bazylię i czosnek drobno posiekałem. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do słoika i odstawić do lodówki na 24 godziny.

zBLOGowani.plŚledzie Wigilijne 2014 Wigilia 2014

2 komentarze:

  1. Uwielbiam śledziki, te muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bazyli się nie kroi ani nie miksuję, traci na wartości. Powinno się rwać, albo w całości.

    OdpowiedzUsuń