Śledź z bazylią
17:37Super pomysł na matjasy z bazylią, którą zresztą bardzo lubię. Przepis znalazłem tutaj. Moja wersja wizualnie trochę odbiega od oryginału, ponieważ ja bazylię posiekałem, ale na święta zrobię ze zmiksowaną, będzie zielono :)
Naprawdę warto wypróbować.
Składniki:
- 250 g matjasów ( miałem lekko solone )
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki bazylii,
- 1 większy ząbek czosnku,
- sok z połowy małej cytryny,
- szczypta cukru,
- pieprz,
- 100 ml oleju.
Wykonanie:
Matjasy wymoczyć w wodzie, po czy pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić i zalać zimną wodą na kolejne 2 minuty. Resztę składników powinno się zmiksować, ja bazylię i czosnek drobno posiekałem. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do słoika i odstawić do lodówki na 24 godziny.
2 comments
Uwielbiam śledziki, te muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńBazyli się nie kroi ani nie miksuję, traci na wartości. Powinno się rwać, albo w całości.
OdpowiedzUsuń