Ciastka maszynkowe, najlepsze :)
16:36Te kruche ciastka pieczone są już przez czwarte pokolenie w mojej rodzinie. Wszyscy je lubimy, niezależnie od wieku i gustów smakowych. Zresztą smaki można dowolnie modyfikować. U mnie największym powodzeniem cieszą się waniliowe, kakaowe i makowe, ale bywają też cytrynowe i kawowe.
Bardzo polecam :))
Składniki:
- 5 szklanek mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 mały proszek do pieczenia,
- 1 mały majonez ( około szklanki ),
- 1 kostka masła,
- 1 jajko.
Dodatki:
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki maku,
- wanilia,
- olejek migdałowy.
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz dodatków smakowych zagnieść i podzielić na trzy części. Do każdej dodać inny dodatek, a razem z makiem kilka kropli olejku migdałowego i jeszcze raz zagnieść. Ciasto wkładać partiami do maszynki i wykręcać ciastka. Przed pieczeniem blachy z ciastkami schłodzić. Jeżeli byśmy schłodzili samo ciasto, to potem ciężej się je wyciska. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Jeżeli nie posiada się specjalnej nakładki na maszynkę do mielenia, to można ciasto rozwałkować i wycinać foremką.
5 comments
smak dzieciństwa- mój tata takie robił kiedy byłam mała :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u mnie, są to cistka, które piekła już moja prababcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je:)smaki z dziecinstwa,od czasu do czasu dostaje w prezencie od mamy:)
OdpowiedzUsuńTeraz ja przejąłem maszynkę do mielenia z wysłużoną już nakładką do ciastek i rozdaję je w prezencie
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się tym przepisem! Wreszcie konsystencja ciasta idealna do mojej wyciskarki ręcznej. Zrobiłam z połowy porcji bo nie miałam takiej ilości składników. Ciasteczka rewelacja, zostaną ze mną na zawsze. Pozdrawiam, Małgosia
OdpowiedzUsuń