Reklama

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sałatka śledziowa

Smaczna, warstwowa sałatka śledziowa. Zazwyczaj u mnie w domu robiona w szklanej misce, tym razem pod postacią rybki :))  W towarzystwie innych potraw gościła na świątecznym stole, ale sprawdzi się również na wszelkich imprezach.



Składniki:

- 6 matjasów,

- 3 ziemniaki,

- 3 marchewki,

- 2-3 cebule,

- 3 jajka,

- sól, pieprz,.

Do dekoracji:

- papryka konserwowa,

- ogórek zielony (najlepiej ze skórką),

- ogórek kiszony.

Sos:

- 1/2 szklanki majonezu,

- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

- 2 łyzki chrzanu.

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew i jajka ugotować. W misce układamy warstwowo składniki.Każdą warstwe lekko wyrównujemy.  Na dno filety pokrojone w wąskie paski i posypane pieprzem, nastepnie bezpośrednio do miski trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach ziemniaki. Kolejne warstwy to posiekana cebula i starta na tarce marchew. Solimy, pieprzymy i wylewamy przygotowany sos. Ostatnia warstwa to starte jajka. Całą sałatkę posypujemy natką pietruszki. Tym razem sos wylałem na jajka i ozdobiłem na kształt ryby. Łuski zrobiłem z ogórków, najlepiej ze skórką (ja za późno zaskoczyłem), a ogon i pyszczek z papryki.
Wigilia 2014 Śledzie Wigilijne 2014 Przekąski Sylwestrowe

2 komentarze: