Sałatka śledziowa
12:27Smaczna, warstwowa sałatka śledziowa. Zazwyczaj u mnie w domu robiona w szklanej misce, tym razem pod postacią rybki :)) W towarzystwie innych potraw gościła na świątecznym stole, ale sprawdzi się również na wszelkich imprezach.
Składniki:
- 6 matjasów,
- 3 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 2-3 cebule,
- 3 jajka,
- sól, pieprz,.
Do dekoracji:
- papryka konserwowa,
- ogórek zielony (najlepiej ze skórką),
- ogórek kiszony.
Sos:
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 łyzki chrzanu.
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew i jajka ugotować. W misce układamy warstwowo składniki.Każdą warstwe lekko wyrównujemy. Na dno filety pokrojone w wąskie paski i posypane pieprzem, nastepnie bezpośrednio do miski trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach ziemniaki. Kolejne warstwy to posiekana cebula i starta na tarce marchew. Solimy, pieprzymy i wylewamy przygotowany sos. Ostatnia warstwa to starte jajka. Całą sałatkę posypujemy natką pietruszki. Tym razem sos wylałem na jajka i ozdobiłem na kształt ryby. Łuski zrobiłem z ogórków, najlepiej ze skórką (ja za późno zaskoczyłem), a ogon i pyszczek z papryki.
2 comments
Jak pięknie podałeś:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki, wygląda slicznie:)
OdpowiedzUsuń