Reklama

piątek, 12 grudnia 2014

Kule ryżowe

Pomysł na kule powstał w związku z nadwyżką mozzarelli, a reszta składników zawsze jest w domu.



Składniki na cztery kule:

- 100 g ugotowanego ryżu,

- 4 kulki mini mozzarelli,

- 3 łyżki pesto szpinakowego,

- 1 jajko,

- 3 - 4 łyżki bułki tartej,

- 1 łyżka słodkiej papryki,

- olej do smażenia.

Wykonanie:

Ryż wymieszać z pesto i połową rozbełtanego jajka. Masę podzielić na cztery części, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć mozzarellę i uformować kulę. Zamaczać w pozostałej połowie jajka i obtoczyć w mieszance bułki i papryki (najlepiej zrobić to w małej misce, którą należy potrząsać). W garnku rozgrzać olej, wrzucić kule i smażyć z każdej strony na rumiano. Żeby nie zużyć dużej ilości oleju proponuję smażyć w małym garnku, przechylając go na jedną stronę i wkładać po dwie kulki tak, aby były zanurzone do połowy. Ja tak właśnie zrobiłem. Kule zjadłem z pikantną sałatką cukiniowo - paprykową z domowej spiżarni.

Wegetariański obiad IV

2 komentarze:

  1. Robilam kiedys ryzowe placuszki,ale ten patent z mozzarella kupuje,jak czas pozwoli,chetnie przygotuje takie kule:)

    OdpowiedzUsuń